Összezavarja a vándormadarakat a szeptember 11-i New York-i terrortámadás emlékműve

2015 szeptember 13., vasárnap 7:20
128

New York nagyon elegáns emlékművet emelt a World Trade Center ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás helyére. Az összedőlt ikertornyok alapjaiból hatalmas fénycsóvákat küldenek az ég felé, így alkotják újra a tornyokat fényből.

De míg ez az emberi szemben nagyon szép, addig a madarak számára gyilkos hatású is lehet.

A fényszennyezés ugyanis összezavarja a vándorló madarakat, gyakran eltévednek miatta. Egy ennyire erős, nem természetes fényforrás pedig még nagyobb veszélyt jelent. A madarakat - ahogy erre egy olvasó felhívta a figyelmemet - az is vonzza az ilyen, fényes helyekre, hogy itt sok a rovar, és a madarak hamar belakmározhatnak.

Ezen a videón látszik is, hogyan viselkedtek a madarak a fénycsóvák fölött 2015. szeptember 11-én:

Hogy ne menjen túlságosan a madarak agyára az emlékmű, többször is ki-be kapcsolták. A reflektoroknál önkéntesek és a terrortámadás túlélői figyelték 2 órás váltásban a madarakat, és ha egy madár a földre zuhant, vagy nagyjából ezren már összegyűltek a levegőben, felhívták az emlékmű fenntartóját, ahol 20 percre kikapcsolták a lámpákat, hogy a madarak újra magukra találjanak.

A madárvédelemmel foglalkozó egyesületek szerint a New York-i emlékmű hatalmas mérete miatt is különösen veszélyes. A fénycsóvák több kilométer magasra hatolnak az égen, ezért a vándorló madarak nagyon messziről is észreveszik, ezért pedig letérnek az eredeti, természetes útirányukról. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt