Az osztrák bíróság szerint Magyarország nem biztonságos ország

POLITIKA
2015 szeptember 14., 13:08
comments 408

Az osztrák közigazgatási bíróság szerint Magyarországra már nem áll, hogy menedékkérő szempontjából biztonságos ország lenne.

2014. októberében az osztrák idegenrendészeti hivatal egy több gyerekes, egyedülálló afgán menedékkérő esetében úgy döntött, hogy a dublini rendelet értelmében visszaküldi őt Magyarországra.

roszke_menekult_m5_tabla

Az érintett nő akkor fellebezett a döntés ellen, a bíróság szerint pedig

2014. októbere óta lényegesen változott az itteni helyzet, és Magyarország már nem számít biztonságos országnak.

Ezzel együtt az osztrák belügyminisztérium jelezte, hogy a döntés erre az esetre vonatkozik, ugyanakkor igaz az is, hogy a döntésnek valamennyire orientálnia kell az osztrák rendészeti hivatal munkáját ehhez hasonló esetekben.

Annak meghatározása, hogy egy uniós tagállam mely országokat tart biztonságosnak, nemzeti hatáskörbe tartozik. Magyarország nemrég  minősítette Szerbiát biztonságos országnak, így a kormány most jog szerint megteheti, hogy oda toloncoljon vissza bevándorlókat és menekülteket.

(Der Standard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.