Mit keresnek a katonák a határon?

migráció
2015 szeptember 14., 06:41
comments 1128

Fegyveres katonák is ott vannak a szerb határon, őrzik a kerítést, állnak a rendőrök mellett. A Reuters szombati videófelvételen is látszanak, ahol a kerítés alatt átmászó nők és gyerekek köré gyűlnek, együtt a rendőrökkel.

Holott erre a katonáknak egyelőre nincs felhatalmazásuk. A mostani törvények szerint csak a kerítés építésén dolgozhatnának, de járőrözniük, a menekültekkel foglalkozniuk nem volna szabad.

A kormány megpróbálta módosítani a honvédségi törvényt, hogy a tömeges bevándorlás miatt elrendelt válsághelyzet idején bevethetők legyenek, de nem volt meg a parlamentben a többség ahhoz, hogy ezt sürgősséggel tárgyalják. Így csak a jövő héten mehet legkorábban napirendre a javaslat.

photo_camera MTI/Molnár Edvárd

Harangozó Tamás szocialista képviselő, a honvédelmi bizottság tagja ezért már szombaton megkérdezte a honvédelmi minisztert, hogy milyen felhatalmazás alapján, és mit keresnek fegyveres katonák a magyar-szerb határon. Hétfő délelőtt azt mondta, hogy nem kapott még érdemi választ.

Harangozó szerint két módon magyarázkodhat a kormány, de mindkettő változat valójában maszatolás.

  • Egyrészt katonai rendészként a fegyveres katonák elvben felügyelhetik a kerítést építő társaikat. Harangozó azonban több olyan fotót is látott, ahol nyilvánvalóan nem katonai rendészek állnak fegyverben a szerb határon.
  • A másik lehetséges magyarázat, amivel Harangozó szerint az új honvédelmi miniszter, Simicskó István próbálkozni is szokott, hogy belekeverje a határvédelembe a Határozott Fellépés 2015 nevű hadgyakorlatot. Ez egy amerikaiakkal közös, az ország több pontját (Győr, Várpalota, Hódmezővásárhely) is érintő NATO-gyakorlat, aminek hivatalosan semmi köze sincs a menekültválsághoz. Simicskó azonban a gyakorlat előkészületeit és a szerb határon épülő kerítést egyszerre nézte meg a múlt héten, és a két dolog a hivatalos közleményekben is összemosódik. Fegyveres katonák elvben biztosíthatják a gyakorlatot, de az ő feladatuk sem lehet az, hogy kerítésen átmászó menekültekkel foglalkozzanak.

Lőniük kellene?

Harangozó szerint a függőben lévő törvénnyel amúgy is komoly problémák vannak. A törvény arról szól, hogy a katonák segíthetik a rendőröket a határ védelmében, de nem látszik, hogy ilyenkor ki lesz a főnök. Saját parancsnoki rendszere van mindkét fegyveres testületnek, és Harangozó szerint nem világos, hogy a rendőri és katonai vezetők között mi lesz a hierarchia.

photo_camera MTI/Mohai Balázs

Szintén nagyon komoly probléma a képviselő szerint a fegyverhasználatról szóló jogi előírások és politikai nyilatkozatok közötti szakadék.

A honvédelmi törvény kimondja, hogy egy objektumot védő katonának nem csak joga, hanem kötelessége is a fegyverét használni, ha csak így tud hatékonyan fellépni. A rendőröknek van mérlegelési joguk a fegyverhasználatot illetően, de a katonáknak nincs. Így hiába mondják azt a kormány politikusai, hogy a kerítés védelmére illetve a menekültek féken tartására kirendelt katonák nem lőnek majd, a mostani törvényekből éppen ennek ellenkezője következik. Sőt elvben az is következhet a jogból, hogy hadbíróság elé állítsák azt a katonát, aki nem használja a fegyverét a rábízott objektum megvédésére. Ezért Harangozó módosítási javaslatot nyújt be a törvényhez, hogy legalább ez a kérdés jogilag tiszta legyen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.