Vasárnap féláron dolgoztak a brüsszeli taxisok - nemzetközi sztrájk lesz szerdán az Uber ellen

A brüsszeli taxisofőrök vasárnap féláron dolgoztak, így tiltakozva az Uber mobil sofőrszolgálat által teremtett "tisztességtelen" versenyhelyzet ellen. A kedvezményes napon a taxisofőrök csak az útitarifára rakódó adóterheket fizetteték ki az utasokkal, az útiköltséget nem.

uber-logo-taxi-budapest-v2

Szerdára "világméretű" megmozdulást terveznek a taxisofőrök, akik útblokádokkal, sztrájkkal és egyéb figyelemfelkeltő megoldásokkal folytatják tiltakozásukat az Uber ellen. Európai nagyvárosok vesznek részt az akcióban, de arról nincs hír, hogy a magyar taxisok is szervezkednének. Belgiumban és Franciaországban lesznek a legnagyobb megmozdulások, de csatlakozott például Melbourne is.

A helyzet Budapesten is feszült: nemrég arról adtunk hírt, hogy egy baseballütő is előkerült egy Taxi vs. Uber vita során. Volt már jelentősebb megmozdulás a budapesti taxisok között is, de egyelőre nem sikerül betiltatniuk az alkalmazást, annyit változott csak a szolgáltatást szabályozása, hogy ezentúl szigorúbb kritériumok szerint kell vizsgázniuk az Uber-sofőröknek is.

Az Uber amúgy a legdinamikusabban fejlődő cég ma a világon, értékét jelenleg 50 milliárd dollárra becsülik.

(EUObserver / EurActiv)