A civileket nem engedték át a határon, hogy 1000 adag ételt vigyenek a senki földjén rekedt menekülteknek

migráció
2015 szeptember 16., 06:21
comments 284

Van egy majdnem 10 ezer fős Facebook-csoport, a Segítsünk együtt a menekülteknek csoport, ami többek között a Keleti pályaudvarnál is segítette a menekülteket.

Ők kedden civil adományokból, önkéntesek bevonásával 1000 adag élelmiszercsomagot készítettek össze, hogy azt a magyar-szerb határon rekedt menekülteknek felajánlja. Vitték is a szállítmányt, Kelebiánál, Hercegszántónál és Röszkénél sem engedték át az adományokat.

A csoport tagjai azt is elmondták, hogy a szerb hatóságok pedig arra hivatkoztak, hogy a csomagok, amikben zsemle, sajt, paprika és gyümölcs voltak, „olyan élelmiszerek, amiket nem lehet bevinni az országukba”.

A csoport így az adományokat egy budapesti hajléktalanszállón és a fülöpszállási rászorulók között osztotta szét.

Elvileg a kormány csak három szervezetet enged a határnál segíteni, a Vöröskeresztet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Katolikus Karitászt. Velük kötöttek megállapodást, és összesen 200 millió forinttal támogatják őket, mást nem engednek oda. A három szervezetnek együtt átlagosan 45-50 munkatársa dolgozik egy időben Röszkén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.