Egy tatár aktivista 3 év börtönt kapott, mert kritizálta, hogy Oroszország elfoglalta a Krímet

külföld
2015 szeptember 16., 09:35
comments 46

Az Oroszországi Föderációban található Tatár Köztársaság egyik bírósága egy helyi aktivistát 3 év börtönre ítélt, mert kritizálta a Kremlt, amiért Oroszország tavaly elfoglalta a Krímet. Rafisz Kasapov, a egy tatár NGO vezetője a vizsgáló bizottság szerint szeparatizmusra és etnikai gyűlöletre való felbújtásért állt bíróság elé kedden.

A férfi bűne az volt, hogy miután 2014 tavaszán az oroszok elfoglalták a Krímet, Kasapov a Facebook orosz megfelelőjén, a VKontaktén megosztott néhány cikket, ami bírálta, hogy erővel vettek el ukrán területeket, és hogy Oroszország szeparatistákat támogat Kelet-Ukrajnában. A vád olyan cikkeket hozott fel, amikben olyasmik álltak, hogy „A Krím és Ukrajna szabad lesz a megszállóktól!” és „Ahol Oroszország ott van, ott könnyek vannak és halál”.

Kasapov azt mondta, nem bűnös, és hogy az ellene felhozott vád az orosz titkosszolgálat, az FSZB koholmánya. A férfit az orosz jogvédő szervezetek politikai fogolyként tartják számon, és szerintük egyértelmű, hogy semmilyen etnikai gyűlöletre nem bújtott fel.

Az ikertestvére és aktivistatársa, Naszif Lengyelországban kapott politikai menedékjogot. (The Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.