Lengyel újságírót vertek, ausztrált rúgtak, svájcit gumibotoztak és szlovákot vittek el a magyar rendőrök Röszkén

POLITIKA
2015 szeptember 17., 11:14
comments 368

Szerdán azt állította a RTS szerb állami tévé, hogy egy komplett stábját bántalmazta a magyar rendőrség a röszkei közúti határátkelőn, mikor szerdán délután összecsaptak migránsokkal. A szerbek mellett azonban több külföldi újságíró is kapott.

A lengyel állami tévé egyik tudósítóját gumibottal verték fejbe, pedig a lengyel nagykövetség elmondása szerint kiabálta a rendőröknek, hogy „Press, press!”. Viszont nem volt rajta sajtós mellény, csak a mellette álló kollégája kezében egy tévés mikrofon.

Az újságíró sebeit a helyszínen látták el, és ezután megkérte a magyar rendőröket, hogy segítsenek neki visszajutni a szerb oldalra. Erre a rendőrök őrizetbe vették illegális határátlépés kísérletének és előre be nem jelentett demonstráción való részvétel gyanújával.

Warren Richardson ausztrál fotóriportert fején, mellkasán és a lábán rúgták meg. A riporter évek óta Budapesten él, magyar családja van

Az ausztrál és a lengyel újságíróval együtt egy szlovák kollégájukat is Szegeden zárták cellába éjszakára. A lengyel sajtós egy képet is feltett a Twitterre a közös cellából.

Egy svájci újságírót állítása szerint gumibottal vertek meg, véres ingéről és egy mikrofonról posztolt képet a Twitterre. Azt írta, nem ezt várta egy EU-s országtól, de a migránsoknak megköszönte, hogy az eset után adtak neki inni.

// ]]>

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a médiának ilyenkor semmi keresnivalója nincsen az összecsapások első soraiban, hiszen az intézkedő rendőr ilyenkor nem tud mérlegelni, hogy ki támadó és ki a sajtó munkatársa. Kovács Zoltán szerint egyetlen újságíró sincs már őrizetben, három fotóssal szemben zajlik eljárás, de ők szabadlábon védekezhetnek.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szerint a tegnapi összecsapásokkor a rendőrség

törvényesen, szakszerűen, túlzások nélkül, szoros parancsnoki irányítás alatt látta el a feladatát.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy kormánya tiltakozó jegyzéket küldött Magyarországra, a szerb tévéstáb bántalmazása miatt. Azt kérték Budapesttől, hogy nevezze meg a felelősöket, és garantálja, hogy ilyesmi nem történik meg újra.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, hogy

"visszautasítjuk azokat a vádakat, hogy a rendőrség támadott."

(via Index, B92)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.