Az orvosi tanács ellenére elvitték a szüleik a budapesti kórházban kezelt szír gyerekeket

Augusztusban járták be a világsajtót egy négyéves szíriai kisfiú, Mohamed képei.

szirkisfiu

Őt egy német újság riportere és egy macedón segélyszervezet is lefotózta a Balkán déli részén, és később rengeteg politikus és újságíró kereste a családot, hogy segíthessen rajtuk. Mohamed bőrsérülései miatt elterjedt, hogy a fiú Aleppó bombázása idején szenvedett égési sérüléseket.

Mohamed és egyéves öccse, akinek bőrén hasonló hólyagok vannak, végül a budapesti Bethesda Gyermekkórházban kerültek elő. Itt kiderült az is, hogy nem a bombázások idején sebesültek meg, a bőrükön nem égési sérülések vannak. A bőrelváltozásokat egy veleszületett rendellenesség okozza, ami miatt hiányzik egy speciális fehérjeréteg a bőr és a szövetek közül, így akármi érintkezik a bőrrel, az jó eséllyel sérülést okoz a fiúknál.

A gyerekekt a magyar határról szállították a szegedi klinikára, onnan kerültek Budapestre. Mindketten ki voltak száradva, bőrükön életveszélyes, elfertőződött sebek voltak. A magyar fővárosban aztán a kezelés miatt sokat javult az állapotuk.

Szüleik azonban a kifejezett orvosi tanács ellenére nemrég saját felelősségükre elvitték a gyerekeket a kórházból, és tovább indultak, a Bors szerint Németország felé.

A lapnak nyilatkozó orvos szerint a gyerekek állapota folyamatos felügyeletet igényel és higiénikus körülményeket, ezek azonban valószínűleg nem lesznek adottak az út során.