Hollande szerint el kell gondolkodniuk EU-tagságukról azoknak, akik nem osztják az európai értékeket

Európa egy értékközösség, ezért azoknak, akik nem osztják annak értékeit és elveit, el kell gondolkodniuk arról, helyük van-e az Európai Unióban - jelentette ki Francois Hollande francia elnök szerdán, a brüsszeli EU-csúcsra érkezve.

Hollande ezt a Dow Jones hírügynökség beszámolója szerint egy olyan újságírói kérdésre válaszolva mondta, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök menekültügyi politikáját firtatta. A BBC brit közszolgálati média pedig úgy értékelt, hogy a francia elnök szavai azoknak az uniós országoknak szóltak, amelyek elutasítják az EU-ba érkező menekültek kvótarendszer alapú elosztását a 28 tagállam között. A kedden az uniós belügyminiszterek által minősített többséggel megszavazott tervet Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenezte, Finnország tartózkodott a voksoláson.

A szerdai migrációs csúcs egyik fő témája ezen terv szentesítése lesz.

THIERRY CHARLIER / AFP

Hollande a csúcs előtt arról beszélt, a keddi egy fontos döntés volt, és Franciaország részt fog venni annak megvalósításában. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy ennek a határvédelem és migránsok regisztrációjának fokozásával, illetve a közel-keleti menekülttáborokban uralkodó állapotok javításával kell párosulnia.

A francia elnök egyúttal egy új békekonferencia összehívását sürgette a négy és fél éve tartó szíriai polgárháború rendezésére. "Mindenkinek az asztalhoz kell ülnie, aki hozzá tud járulni" a válság megoldásához.

A szíriai válságról korábban Genfben már két békekonferenciát is tartottak, de mindkettő sikertelen volt.

Azt is elmondta, hogy folynak a francia légierő felderítő repülései Szíriában, és ha azonosították a megfelelő célpontokat, akkor légicsapásokat fognak végrehajtani az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásai ellen. Ezt illetően kapcsolatban van Nagy-Britanniával is, és várja, hogy David Cameron kormányfő döntsön az IÁ elleni szíriai harchoz való brit csatlakozásról - tette hozzá.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.