Putyin gigamecsetet nyitott Moszkvában

Miközben Obama a pápával parádézik Washingtonban, Vlagyimir Putyin a muszlimokra kacsint. Az orosz elnök egy hatalmas mecsetet avatott fel Moszkvában. Az új mecset 3 szintes és 10 ezer ember fér el benne, Putyin az avatóbeszédében Európa legnagyobb mecsetének nevezte. Az építmény egy 1904-ben átadott nagymecsetet vált le, de abban csak 1000 ember fért el.

Az építkezés 10 évig tartott és rengeteg botrány övezte. Ellenezte a város polgármestere, ellenezte az orosz ortodox egyház, ellenezték lakossági csoportok is, akik az utóbbi 10-20 évben több olyan terrorcselekményt is át kellett élniük, amiket muszlim vallású szélsőségesek követtek el a városban. A mecsetépítést emellett ingatlancsalások sorozata is kísérte, mivel az ingatlanfejlesztők nehezen akarták elengedni a drága telket, amin az épület áll.

Putyin avatóbeszédében méltatta az iszlámot, és arról beszélt, hogy

az ISIS nevű terrorszervezet bemocskolja a vallást, gyilkosságaival, gyűlöletével és rombolásával.

Kitért arra is, hogy az ISIS Oroszországban is követőket keres, de méltatta az oroszországi muszlim vezetőket, akik saját befolyásukat latba vetve harcolnak az ISIS befolyása ellen. A mecsetavatón részt vette Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője is.

Putyin az avatáson. A zöld nyakkenős arc Erdogan. (AFP)

Moszkva Európa egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb muszlim városa. 10 éve nem tartják nyilván etnikum és vallás szerint a helyi népességet, de a legtöbb becslés szerint akár 2 millió muszlim és élhet a 12,5 milliós nagyvárosban. Eddig a város 4 mecsete összesen tudott 10 ezer embert befogadni, így nagyobb ünnepekkor sok muszlim az utcán volt kénytelen imádkozni. (NYT)