Putyin gigamecsetet nyitott Moszkvában

külföld
2015 szeptember 24., 03:39
comments 88

Miközben Obama a pápával parádézik Washingtonban, Vlagyimir Putyin a muszlimokra kacsint. Az orosz elnök egy hatalmas mecsetet avatott fel Moszkvában. Az új mecset 3 szintes és 10 ezer ember fér el benne, Putyin az avatóbeszédében Európa legnagyobb mecsetének nevezte. Az építmény egy 1904-ben átadott nagymecsetet vált le, de abban csak 1000 ember fért el.

Az építkezés 10 évig tartott és rengeteg botrány övezte. Ellenezte a város polgármestere, ellenezte az orosz ortodox egyház, ellenezték lakossági csoportok is, akik az utóbbi 10-20 évben több olyan terrorcselekményt is át kellett élniük, amiket muszlim vallású szélsőségesek követtek el a városban. A mecsetépítést emellett ingatlancsalások sorozata is kísérte, mivel az ingatlanfejlesztők nehezen akarták elengedni a drága telket, amin az épület áll.

Putyin avatóbeszédében méltatta az iszlámot, és arról beszélt, hogy

az ISIS nevű terrorszervezet bemocskolja a vallást, gyilkosságaival, gyűlöletével és rombolásával.

Kitért arra is, hogy az ISIS Oroszországban is követőket keres, de méltatta az oroszországi muszlim vezetőket, akik saját befolyásukat latba vetve harcolnak az ISIS befolyása ellen. A mecsetavatón részt vette Recep Tayyip Erdogan török elnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője is.

photo_camera Putyin az avatáson. A zöld nyakkenős arc Erdogan. (AFP)

Moszkva Európa egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb muszlim városa. 10 éve nem tartják nyilván etnikum és vallás szerint a helyi népességet, de a legtöbb becslés szerint akár 2 millió muszlim és élhet a 12,5 milliós nagyvárosban. Eddig a város 4 mecsete összesen tudott 10 ezer embert befogadni, így nagyobb ünnepekkor sok muszlim az utcán volt kénytelen imádkozni. (NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.