Csehország 20 katonával, tábori konyhával és földfúróval segít Magyarországon

külföld
2015 szeptember 25., 14:58
comments 173

Csehország húsz katonát, közlekedési eszközöket, tábori konyhát és egy földfúrót küld Magyarországra, hogy segítsen megoldani az illegális bevándorlással összefüggő gondokat

- közölte Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke pénteken a közép-morvaországi Libavában.

A cseh katonák és a műszaki eszközök várhatóan október 15-től mintegy két hónapig lesznek Magyarországon - mondta Becvár, aki a libavai gyakorlótéren azt ellenőrizte, hogy a hadsereg felkészült-e humanitárius segítségnyújtásra.

Csehország korábban a menekültválsággal kapcsolatban már 50 darab nagy befogadóképességű katonai sátort is küldött Magyarországra.

Nagy kérdés, hogy Magyarország elfogadja-e ezt a segítséget. Lázár János ugyanis a múlt héten arról beszélt a Kormányifo nevű sajtótájékoztatóján, hogy Magyarország visszautasított néhány német ajánlatot, ami a migránsválsággal kezelésével kapcsolatos segítségnyújtásra vonatkozott. Lázár szerint azért, mert az ajánlatok nem voltak komolyan vehetőek kis kaliberül miatt. A csehekkel ettől függetlenül valószínűleg más lesz a helyzet, velük ugyanis épp jóban van a magyar kormány, míg a németekkel inkább a diplomáciai izmozás rögös útját járjuk.

A cseh vezérkari főnököt amúgy Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter is elkísérte Libavába . Stropnicky közölte, hogy a hadsereg és a rendőrség közös hadgyakorlata, amellyel a menekülthullám esetleges csehországi fogadására kívánnak felkészülni, szeptember 30-án kezdődik meg az osztrák határ mentén.

A katonák és a rendőrök egyebek között azt fogják közösen gyakorolni, hogyan és milyen gyorsan tudnak létrehozni egy 450 embert befogadó menekülttábort sátrakkal, szociális és egészségügyi berendezésekkel együtt. Csehország nem célországa a bevándorlóknak, és egyelőre nem is voltak ilyen téren komoly problémáik, mert a Nyugat-Európába vezető migrációs útvonal sem halad át az országon. A cseh hatóságok azonban számolnak azzal, hogy a helyzet megváltozhat, ezért szeretnének felkészülni a menekültek fogadására. Milan Chovanec belügyminiszter már korában közölte, hogy rövid időn belül bővítik a menekülttáborok befogadóképességét is. Jelenleg ezekben a táborokban mintegy 680 szabad hely van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.