Írországban népszavazást követelnek az abortusz legalizálásáról

külföld
2015 szeptember 26., 21:20
comments 365

Több ezer ember tüntetett szombaton Dublinban azért, hogy a kormány írjon ki népszavazást az abortusz legalizációjáról. A népszavazással érvényteleníteni akarják az ír alkotmány 8. kiegészítését, ami már a terhesség korai szakaszától állampolgárnak tekinti a magzatot. Claire Brophy, a demonstrációt szervező csoport szóvivője szerint a legújabb felmérések szerint az emberek támogatnák az abortusz liberalizálását.

Az Ír Munkáspárt, amely most együtt kormányoz a Fine Gaellel, már jelezte, hogy tudnának támogatni egy erről szóló referendumot. Ugyanakkor az egyik munkáspárti a felvonulás előtt figyelmeztetett, hogy az ír állampolgároknak még évtizedekre lehet szükségük arra, hogy felkészüljenek egy ilyen változtatásra.

Írországban csak kivételes esetekben engedik meg a terhességmegszakítást.

Tavaly megtörtént, hogy egy Írországba menekült nő el akarta vetetni a gyerekét, mert az országban, ahonnan jött megerőszakolták. Az ír egészségügyi szolgálat azonban megtagadta tőle a beavatkozást. Ezt követően a nő megpróbált átszökni Nagy-Britanniába, hogy Liverpoolban végezzék el rajta az abortuszt, azonban a papírjai miatt a komp várójában elfogták, és visszaküldték Írországba, mert nem voltak személyes iratai. A nő így arra kényszerült, hogy szülje meg a gyereket, akit a szülést követően örökbe adott. A történtek miatt a nő mögött álló jogi csapat beperelte az ír államot, amiért akarata ellenére végig kellett mennie ezen. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.