Ha átveri a Fidesz és a KDNP, akkor november 15. a Magyar Szórvány Napja lesz

parlament
2015 szeptember 28., 15:27
comments 186

A magyar szórvány napjává nyilvánítanák november 15-ét fideszes és kereszténydemokrata országgyűlési képviselők, az erről szóló határozati javaslatot hétfőn nyújtották be a parlamentnek – írja az MTI.

A dokumentum rögzíti: az Országgyűlés a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, a Magyar Szórvány Napjává nyilvánítja. A parlament felhívja az intézményeket, szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, hogy a nemzet szerves részét alkotó szórvány magyarság támogatásának egy kiemelt napot szenteljenek, és idén november 15-től kezdve ezt a napot közösen, méltó keretek között ünnepeljék meg.

A javaslat indoklásában felidézték, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma 2014. december 5-i ülésén azt a javaslatot tette, hogy az Országgyűlés november 15-ét nyilvánítsa a Magyar Szórvány Napjává, hiszen Erdély aranykorának legnagyobb fejedelme, Bethlen Gábor ezen a napon, 1580. november 15-én született a ma már szórványterületen található Hunyad megyei Marosillyén. Az erdélyi magyarság már 4 éve megünnepli ezen a napon a szórvány napját – írják.

Kitértek arra is, hogy a nemzet fogyása a leggyorsabban a szórványterületeken zajlik, itt a legintenzívebb az asszimiláló hatás. A szórvány magyarság sajátos helyzete miatt különleges támogatási módszereket kíván meg, a határon túli tömbmagyarság szempontjaitól eltérőket, és a magyar szórvány napja kiemelné ezeket az olykor háttérbe szoruló közösségeket, és kellő figyelmet fordítana a problémáikra – írták.

Az is szerepel a dokumentumban, hogy a mindennapi életben a szórványban élő magyarok sok esetben csak akkor és addig lehetnek magyar környezetben, amíg családi körben vannak, otthonaikból kilépve asszimiláló környezetbe lépnek át akár a Magyarországgal szomszédos, akár távolabbi országokban, és a még megmaradt vagy újonnan létrehozott helyi, anyanyelvi intézményeiknek kiemelt szerepük van a magyar környezet fenntartásában.

November 15. egyébként:

  • Nagy Szent Albert német dominikánus szerzetes, püspök, egyháztanító emléknapja
  • Szent Lipót osztrák őrgróf, Ausztria védőszentjének emléknapja
  • a köztársaság 1889-es kikiáltásának ünnepe Brazíliában
  • a bebörtönzött írók napja
  • a király napja és a belgiumi német nyelvi közösség napja Belgiumban
  • nemzeti gyásznap Németországban a két világháború halottainak emlékére (2015-ben)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.