A rendőrség megtiltotta az újságíróknak, hogy a határon riportozzanak a menekültekkel

media
2015 szeptember 30., 14:50
comments 394

Birtokunkba került egy rendőrségi ajánlás magyar verziója, amit az ORFK készített, és azoknak a külföldi újságíróknak küldte el angolul, akik akik arról érdeklődtek, hogy milyen engedély kell nekik ahhoz, hogy forgathassanak a szerb határnál, ahol a menekültek feltorlódtak.

Az ajánlásban olyan érthetetlen tiltások vannak (a cím szerint ajánlásként), minthogy az államhatáron tilos sötétben átvilágítani:

rendor1

De még azt is megtiltják, hogy valaki

átkiabáljon az államhatáron.

photo_camera A szerb határon tilos, amit még a berlini fal előtt is meg lehetett tenni.

Illetve azt írják, hogy a „határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár kivitelezésének sajátossága alapján a továbbiak betartását is figyelembe kell venni” többek között azt is, hogy:

„illegális bevándorlásban érintett külföldivel riport nem készíthető”.

Márpedig újságíró mi másért menne oda?

rendor3

Mindezt környezetvédelmi és szabálysértési törvényekre, illetve egy 1979-es magyar-jugoszláv egyezményre hivatkozva írták meg:

  • Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény
  • A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény
  • Az 1979. évi 15. törvényerejű rendelettel kihirdetett, a Magyar Népköztársaság Kormánya és a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság Kormánya között a magyar-jugoszláv államhatáron a határrendsértések megelőzéséről és rendezéséről Budapesten 1978. október 4-én aláírt egyezmény

Mindezt a helyszíni tudósítóink is tapasztalták a gyakorlatban, legalábbis azt a részt, hogy „az illegális bevándorlásban érintett külföldivel riport nem készíthető, az elfogást, előállítást végző rendőr munkája nem akadályozható”. A kedden közölt videónkban látszik, hogy a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem nagyon lehet közel kerülni a menekültekhez.

Abban a 10 percben meg, amikor állt a vonat, és az önkéntesek osztottak nekik élelmet meg vizet, ugyan nem lehetett közel menni a vonathoz, de abba nem szólt bele a rendőrség, hogy a sajtó kommunikáljon velük, igaz, több méteres távolságból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.