A Samsung energiatakarékos tévéje egy független laboratúroum szerint csalt a teszteken

gazdaság
2015 október 1., 9:36
comments 149

Egy független európai laboratórium megvizsgálta a Samsung energiatakarékos tévéit, és azt találták, hogy a készülékek máshogyan viselkednek tesztkörnyezetben, mint egyébként, és a tesztek alatt kevesebb energiát használnak fel, mint mindennapi körülmények között.

Az Európai unió több tagállamában is hasonló kételyek merültek fel, ezért az Európai Bizottság megígérte, hogy szigorúan kivizsgálja majd, hogy valóban lehet-e csalni a teszteken.

A tévék bizonyos esetekben csökkentik a képernyőjük fényerejét, de a Samsung tagadta, hogy a tesztkörülményeket játszanák ki ezzel. A céh szerint általános körülmények között is csökkentenek, ha például gyors mozgásokkal teli akciófilmet játszanak le rajtuk vagy sporteseményeket, esetleg időjárás-jelentést. A dél-koreai cég szóvivője szerint nincs alapja Volkswagen-botránnyal való összehasonlításnak, hiszen náluk nincsen olyan szoftver, ami érzékelné a tesztkörülményeket, és csak ezekre vonatkozóan szabályozza a tévé működését.

A laboratóriumnak, ami észrevette, hogy valami gond lehet a tévékkel, egy az EU által is támogatott kutatóintézet, az a neve, hogy ComplianTV. A méréseikből az tűnt ki, hogy a Samsung tévéi átlagosan több energiát használnak mindennapi körülmények között, mint a teszteken. Szerintük a tévék a mindennapi körülmények között nem csökkentették úgy a fényerőt és ezáltal az energiafogyasztást olyan mértékben, mint a teszteken. (Guardian)

UPDATE 15.01

A poszt megjelentése után a Samsung Electronics az alábbi reakciót küldte:

„Határozottan visszautasítjuk azokat a vádakat, amelyek szerint TV beállításaink egyikét úgy alakítottuk volna ki, hogy az a hatósági laboratóriumi tesztek során megtévesztő eredményeket adjon az eszköz energia fogyasztásáról.

A Motion lighting nem egy olyan beállítás, amely csak a minőségellenőrző tesztek során kapcsol be. Éppen ellenkezőleg: olyan alapbeállítás, amely mind laboratóriumi, mind pedig otthoni körülmények között működik, a TV üzembe helyezésével automatikusan bekapcsol, és mindaddig bekapcsolva marad, amíg a vásárló a Standard módban kívánja használni a készüléket.

A Motion lighting beállítás egyike azon megoldásainknak, amelyeket azért fejlesztettünk ki, hogy  TV-technológiánk környezeti hatásait csökkenthessük. Vállalatunk nagyon büszke ezekre a technológiákra, és a jövőben is további innovációra törekszik ezen a területen.”

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt