Oroszországhoz köthető hekkerek 5 alkalommal próbálták feltörni Hillary Clinton ímélfiókját

2015 október 1., csütörtök 5:28

Az elnökválasztás közeledtével egyre nagyobb a hiszti Hillary Clinton magánímélcíme körül. Clinton, aki most az elnökválasztás talán legesélyesebb demokrata jelöltje, 2011-ben még Obama külügyminisztereként úgy döntött, hogy a hivatalos és védett kormányzati ímélcíme mellett használja minisztériumi levelezéshez a magáncímét is. Clinton stábja hónapokig igyekezett csökkenteni ennek súlyát, miközben ellenfelei azt bizonygatták, hogy Hillary Clinton felelőtlenségével óriási adatbiztonsági kockázatnak tette ki az Egyesült Államok kormányát.

Most új információ került napvilágra az üggyel kapcsolatban, ami az utóbbi vélemény képviselői felé hajlítja a vitát. Eszerint legalább öt olyan levél érkezett ebben az időszakban Clinton magáncímre, ami vírust tartalmazott. Mind az öt alkalommal hamis parkolási bírságként érkezett az ímél, a csatolmányában lévő tömörített fájl pedig adatokat küldött volna a megfertőzött postaládából három, tengerentúli címre, köztük egy Oroszországira.

Egyelőre nincs nyoma annak, hogy Clinton bármelyik levél csatolmányát megnyitotta volna, ezt jelenleg is vizsgálják. Kutatják azt is, hogy a Clinton saját címére elküldött több ezer külügyminisztériumi levél tartalmazott-e titkos információt. Clinton szerint nem, de néhány esetben megkérdőjelezhető volt ez az állítás.

Az sem bizonyított, hogy az oroszországi ímélcímnek van-e köze az orosz államhoz. Vizsgálják, hogy a vírusokat tartalmazó levelek véletlenül jutottak el Clintonhoz vagy eleve ő volt a támadás célpontja. (Guardian)