A külügyet annyira leköti a diplomáciai háborúzás, hogy közben lecsúszhatunk a Tesláról

Elon Musk, a Tesla nagyhatalmú ura a hollandiai Tilburgban megnyitotta első európai elektromos autókat gyártó üzemét, és bejelentette, hogy továbbiakat készül létesíteni a kontinensen.

A portfolio.hu most utánakérdezett, hogy Magyarország rámozdult-e a lehetőségre, és nem.

s1lentway / Reddit

Sajnos úgy tűnik, a Szijjártó Péter vezette Külügyi és Külgazdasági Minisztérium épp a szomszédos országok megleckéztetésével van elfoglalva, ezért nem jutott figyelem arra, hogy a világ legdinamikusabb fejlődő autógyártójával foglalkozzunk. Íme a külügy válasza:

"Nem látszik jelenleg annak realitása, hogy a Tesla - az egyelőre kis szériás luxuskategóriás - járműgyártását áthelyezze Európába, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ezért eddig nem kereste meg a céget. Természetesen a Tesla működését a jövőben is figyelemmel kísérjük."

A portfolio.hu azt írja, hogy mindeközben a szlovák gazdasági minisztérium már 2014-ben kapcsolatba lépett Musk cégével, ami kellően előrelátó lépésnek tűnik, tekintve, hogy a Tesla Motors jövőre tervezi kiválasztani a további európai gyárak  helyszíneit. A gazdasági lap úgy kalkulál, hogy a tilburgi mellett két másik európai városban további 50-50 ezer Teslát gyártanak majd le 2020-ig.

Az elmúlt hetekben kibontakozó Volkswagen-botrány tükrében ezeknek a közép-hosszútávú megállapodásoknak különösen nagy jelentőségük lehet. Musk a közelmúlt eseményei nyomán már a benzines motorok haláláról beszélt

(portfolio.hu)