Kolontár és Devecser az iszapkatasztrófára emlékezett

POLITIKA
2015 október 04., 19:22
comments 33

Megemlékezést tartottak a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak emlékére a tragédia által leginkább sújtott Kolontáron és Devecseren.

A gátszakadás következtében egymillió köbméter lúgos zagy öntötte el a környéket, ami Kolontáron kilenc, Devecseren egy ember halálát okozta.

photo_camera Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A kormány részéről Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára mondott beszédet a kolontári emlékműnél. Kovács, aki egyben a térség fideszes parlamenti képviselője is, arról beszélt, hogy az építkezést nem szabad abbahagyni, a történteket pedig sosem szabad elfeledni.

A képviselő méltatta a kormány erőfeszítéseit: felidézte, hogy a kabinet nagyon gyorsan cselekedett a katasztrófa után, és legalább 30 milliárd forintot költött a helyreállításra. Az államtitkár kiemelte az állam, a helyiek és az egész ország összefogását, aminek eredményeként "új utakat, csatornát, sportpályát, orvosi rendelőt kapott a település." Arról is beszélt, hogy ideje megnevezni a felelősöket.

photo_camera Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Tili Károly független kolontári polgármester az elhunytakra emlékezett, majd megköszönte a magyarok segítségét és együttérzését. Szerinte a legfontosabb feladat példát mutatni a helyi fiatalok számára, hogy igenis lehetséges új és szép életet kezdeni még egy ekkora trauma után is. A megemlékezést követően az egybegyűltek fáklyás felvonulással adóztak az elhunytak emlékének.

Devecseren a Makovecz parkban a helyi ifjúsági fúvószenekar előadásával emlékeztek a katasztrófára és áldozataira. Az egybegyűltek itt is fáklyákat gyújtottak, és közösen sétáltak a város központja felé, ahol a Rotary-háznál Ferenczi Gábor, a város jobbikos polgármestere mondott beszédet.

Legfontosabb gondolata az volt, hogy Devecser "él és élni fog", és kiemelte, hogy a városi emlékpartkban kapott helyet a katasztrófa emlékjele, egy kopjafa, amin az összes, az áradat által érintett utca neve szerepel. 

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.