Politikai befolyásolás miatt nincs még felelőse a kolontári tragédiának

2015 október 4., vasárnap 15:24
193

Várhatóan decemberben születhet elsőfokú ítélet az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa nyomán zajló büntetőeljárásokban - írja a hvg.hu. A MAL Zrt. X. számú kolontári iszaptározójának sarka 2010. október 4-én átszakadt, és a lúgos zagy teljesen elöntötte a térséget, 10 ember halálát és súlyos természeti károkat okozva ezzel.

AFP PHOTO / STR

Az ügyészség 15 ember ellen emelt vádat. A vádlottak között van a gyár igazgatója, annak kereskedelmi igazgatója és az ügyeletes gátőr is. A vádpontok az alábbiak:

  • halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége,
  • különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette,
  • gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás,
  • természetkárosítás vétsége,
  • hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette.

A vádirat szerint a vádlottak az üzemeltetési, ellenőrzési és intézkedési mulasztások miatt "felelősek a közveszély előidézéséért és annak következményeiért", ezért az ügyészség "minden vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kérte." A vádhatóság azt is felrójja a vádlottaknak, hogy csak a tragédia megtörténte után egy órával jelezték az eseményeket az illetékes szerveknek.

A hvg.hu azt írja, hogy az elmúlt 170 tárgyalási napon, amely több tucat tanú és több ezer irat megismertetésével telt, számos eljárási hibára derült fény, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy csúszott az elsőfokú ítélet.

 „Ha öt évvel ezelőtt a tárgyalást nem a politikának való megfelelési kényszer vezette volna, ha a nyomozók nem befolyásolták volna az ügybe bevont szakértőket, ha a vádlottak már a nyomozati szakban elmondhatták volna észrevételeiket, szóval, ha az elfogulatlan és tisztességes eljárás feltételei kezdettől biztosítva lettek volna, már rég megszülethetett volna az ítélet”

- idézi a lap Sándor Zsuzsa korábbi büntetőbírót, aki végig személyesen követi figyelemmelt a tárgyalásokat. Több szakvélemény elkészítőjéről derült ki, hogy elfogulatlansága megkérdőjelezhető, mert őket

"politikusok vitték a helyszínre".

A bíróság szabálytalanságok miatt kizárta az ügyből Farkas József és Nagy László szakértőket, és emiatt számos, általuk szignált szakvéleményt is figyelmen kívül kellett helyezni.

A MAL Zrt. felelősségét egy kártérítési per során a Kúría már februárban kinyilvánította, és eszerint a tragédiát "elsődlegesen az iszaptározó építési hiányosságai, és csak másodsorban a Mal Zrt. karbantartással kapcsolatos mulasztásai okozták."

A tározót ellenőrző hatóságok felelősségével az ügyészség nem foglalkozott. A Veszprémi Törvényszék várhatóan decemberben hirdeti ki az elsőfokú ítéleteket.

(hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt