Alapjaiban változik meg az életünk: ezek az izék jönnek a lájk helyett a Facebookon

INTERNET
2015 október 08., 15:04
comments 172

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója szeptemberben beszélt arról, hogy a cég keresi a lájk ikon alternatíváit. (Aki csak magyarul facebookozik, az kedvelés néven ismeri ezt.) A bejelentést sokan úgy értelmezték, hogy jöhet a dislike, azaz diszlájk, azaz nem kedvelés gomb.

photo_camera

Az Engadget ES viszont most azt írja, hogy a Facebook ezt hat új emotikont teszteli, ezekkel szeretné leváltani az egysíkú lájkolást. Mert – akárki akármit hisz – a lájkolás nem az élet.

A Facebook a hírek szerint egyelőre csak Írországban és Spanyolországban teszteli az újítást, ezek viszonylag kis piacok, az egyik angol nyelvű, a másik meg ugye nem. A cég szerint ezek az országok azért jó teszthelyszínek, mert a spanyol és az ír felhasználóknak más államok lakóihoz viszonyítva kevesebb külföldi ismerősük van, így elszigeteltebbek.

A Facebook az újítással az okostelefonos felhasználóknak is szeretne kedvezni, hiszen telefonról tök nehéz mindenféle poszt alá ilyen-olyan szöveges reakciókat bepötyögni, egy ilyen emotikonnal viszont egyetlen gombnyomással elintézhető az ilyesmi.

A felhasználók a lájk gombra kattintva érhetik majd el az ikonokat, fel fog ugrani a lájk mellett a másik hat opció is.

Még egyszer, videón így néz ki a dolog:

Szóval nézi az ember ezt a képet erről a tengeri élőlényről, de mondjuk nem a lájk az első dolog, ami eszébe jut róla, hanem mondjuk dühös lesz. Ebben az esetben már nem kell a kép alá kommentelni, hogy

„Most nagyon dühös lettem ettől a poliptól!”

Hanem elég csak benyomni egy Angry, azaz mérges ikont. Ugyanez van az örvendező Yay!-ikonnal, vagy a szomorú saddel, a nevető hahával, a meglepett wow-val és a szicsecskés love-val.

Ezentúl tehát nem csak azt mondjuk majd, hogy

„57 lájkot kapott a fotóm a kutyámról.”

hanem hogy

„45 lájkot, 13 szívecskét, 54 yay-t és 18 wow-t kapott a fotóm a kutyámról.”

(Quartz, Buzzfeed, Engadget)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.