Orosz vadászgépek követik árnyékként az amerikai drónokat Szíria felett

külföld
2015 október 11., 13:14
comments 262

Két névtelen amerikai katonai forrás is megerősítette a Fox News szerint, hogy az orosz haderő gépei befogási pályán követték legalább három alkalommal az amerikai hadsereg drónjait Szíriában. 

Az amerikai MQ-1 Predator drónokkal az amerikaiak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásait célozzák. Ezeket a drónokat kísérték nagyon közelről az orosz vadászgépek, de nem avatkoztak bele a pilóta nélküli repülők útjába.

Bár semmiféle konkrét konfliktus nem történt a két ország hadserege között, ez a történet is azt mutatja szakértők szerint, hogy mennyire feszült és kockázatos mindaz, ami a szíriai légtérben zajlik jelenleg. 

Az amerikai MQ-1 Predator drón (U.S. Air Force photo/Lt Col Leslie Pratt)
photo_camera Az amerikai MQ-1 Predator drón (U.S. Air Force photo/Lt Col Leslie Pratt)

Az Egyesült Államok és Oroszország épp nemrég indított párbeszédet arról, hogy hogyan lehetne elkerülni bármiféle konfliktust a légtérben, ahol mindkét fél légitámadásokat hajt végre. Hivatalosan az oroszok is az Iszlám Állam ellen szálltak be a harcokba, a tények ezzel szemben azt mutatják, hogy az IS mellett bőven támadják az Aszad elnök ellenes lázadócsoportok állásait is. 

A párhuzamosan zajló támadásokban a két ország vadászgépei sokszor célzótávolságon belül húznak el egymás mellett, egy ilyen kiélezett szituációban pedig bármikor bekövetkezhet egy olyan baleset, ami még tovább súlyosbíthatná az így is borzasztóan feszült nemzetközi helyzetet. (via Fox News/Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.