Az EU felfüggesztette a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat

Egy nappal azután, hogy Alexandr Lukasenka a belorusz választásokon besöpörte a szavazatok 83,5 százalékát, az Európai Unió bejelentette, hogy a következő 4 hónapra felfüggeszti az országgal szembeni szankciókat, ugyanis ezzel szeretnék ösztönözni, hogy további lépéseket tegyen a demokrácia fejlesztésének útján.

A német alkancellár, Frank-Walter Steinmeier Luxemburgban arról beszélt, hogy bár a mostani választás sem felelt meg a nemzetközi követelményeknek, de már látnak pozitív fejlődést a korábbi szavazásokhoz képest. Steinmeier szerint idén semmilyen nyílt megtorlás nem zajlott az ellenzék ellen és erőszakos események sem kísérték a kampányt.

 Igaz a belorusz ellenzék nagy része teljesen bojkottálta a választást, miután öt évvel ezelőtt szétverték a kormányellenes tüntetéseket. Lukasenka ellen pedig csak súlytalan jelöltek indultak el. 

Az uniós vezetőkkel ellentétben a belorusz ellenzék felháborodott a 21 éve hatalmon lévő elnök győzelmének láttán, és tüntetést szerveztek a gyanúsan magast győzelmi arány miatt. A szavazatszámlálás az EBESZ nemzetközi megfigyelői szerint sem volt rendben. (via FAZ)