Minden tartalékot elköltött a kormány

gazdaság
2015 október 14., 4:49
comments 51

Az idei költségvetést egy 100 milliárdos általános és egy 30 milliárdos "országvédelmi" tartalékkal tervezték, de mindkettőt gyakorlatilag teljesen elköltötte a kormány, írja a Napi.hu.

Egy most a parlament előtt lévő NGM-es törvénytervezet szerint most az általános tartalékot 160 milliárdra emelnék. A kormány egyébként az utóbbi években nagyon szeret a tartalékból költeni, mivel ezeket a pénzeket kormányzati hatáskörben el lehet osztogatni, nem kell végigmenni a parlamenti úton.

A menekültekkel összefüggő kiadások egyébként csak 29 milliárd forintot vittek el a százmilliárdos tartalékból.

Közben a kormány elosztogatta a legutóbbi kormányülésen a harmincmilliárdos országvédelmi alapot is, főként nem részletezett "dologi kiadásokra", "személyi juttatásokra":

  • 2,8 milliárd a rendőrségnek,
  • 6 milliárd a büntetés-végrehajtásnak,
  • 9,5 milliárd a honvédségnek,
  • 4,2 milliárd a külügyminisztériumnak,
  • 1,5 milliárd a kormányhivataloknak (nyilván a bürokráciacsökkentés jegyében).

De, ami a legfontosabb, az NFM

ŰRTEVÉKENYSÉGRE

kap 262 milliót. Nem vicc:Ennél sokkal nagyobb pénzt, 212,2 milliárd forintot elkölthetnek a minisztériumok a 2014-es költségvetés maradványaiból. Ez így oszlik el:Igaz, a kormánynál nem félnek a hiánycél megsértésétől, ugyanis a bevételek a vártnál is jobban érkeznek be a költségvetésbe, főleg az online pénztárgépek és az ekáer-rendszer miatt.

(Napi.hu, Portfolio.hu, Magyar Közlöny PDF)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt