Nyolc workshop 50 millióért - így néz ki, amikor el kell szórni 500 millió forint uniós forrást

gazdaság
2015 október 14., 11:06
comments 94

Október 12-én, hétfőn bukkant fel egy pályázat az uniós forrásokat kezelő Széchenyi 2020 honlapján. A Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében címet kapta, és a kiírás szerint a célja

"olyan szakmai hálózatok és együttműködési csatornák kialakítása, melyek elősegítik a fenntarthatóságot, a szociális gazdaság fejlesztését célzó beavatkozások eredményeinek rendszerszerű hasznosulását."

Magyarul: a program célja körülbelül az, hogy az EU pénzén a pályázók a jellemzően hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató szociális szövetkezeteknek tartsanak továbbképzéseket, javítsák a működésüket.

Erre van félmilliárd forint, amit 8-10 pályázó között fognak kiosztani. Önrész nem kell, pályázni 35 és 80 millió forint közötti összegre lehet. 

A projektjavaslatok benyújtását október 19-ig várják. Azaz a kiírástól számított egyetlen hét áll rendelkezésre. Aki jelentkezik, az vállalja, hogy elér minimum tíz szociális/agrárgazdasági szövetkezetet, és ezek számára képzéseket tart, melyek elősegítik a fenntarthatóságot, a szociális gazdaság fejlesztését célzó beavatkozások eredményeinek rendszerszerű hasznosulását. 

A 35-80 millió forintért cserébe elvárják a szövetkezeti tagok képzését, közösségfejlesztést, szemléletformálást, együttműködés továbbfejlesztését, kompetenciafejlesztő tréningeket, sikertényezők népszerűsítését elősegítő workshopokat és így tovább. 

Önmagukban ezek nem haszontalan dolgok, a közösségfejlesztés és a hátrányos helyzetű csoportok hálózatfejlesztése is súlyos feladat, felkészült szakemberek ilyen eszközökkel is tudnak segíteni a társadalom peremére szorult emberek életén. 

A mostani pályázati kiírásból viszont egyáltalán nem látszik, hogy ez szempont lenne. Több közösségfejlesztéssel foglalkozó szakemberrel is beszéltünk, és egybehangzó véleményük szerint ennek a pályázatnak egyetlen világos célja volt: hirtelen előkerülhetett félmilliárd forint el nem költött uniós forrás, amit gyorsan, még épp a program zárása előtt ki kellett söpörni. 

Ezt jelzi azt is, hogy egyetlen hét alatt lehet jelentkezni egy ekkora volumenű feladatra. Erre csak olyan pályázó lehet képes, amelyik előre tudta, hogy lesz egy ilyen kiírás. Hiszen egyetlen hét áll rendelkezésre, hogy a konzorciumokba rendeződött pályázók szakmai tervet és költségvetést készítsenek, elvégezzék a szükségfelmérést és megkössék az együttműködést legalább tíz szociális szövetkezettel. 

Szintén nem nehezítik meg a pályázok dolgát a kiírásban foglalt monitoring mutatók. Ezek azok a számszerűsített elvárások, melyeket teljesíteniük kell a több tízmilliós támogatásért cserébe. 

photo_camera

Tehát a támogatásért cserébe a nyertes konzorciumoknak minimum nyolc darab előadást vagy workshopot kell tartaniuk, összesen háromszáz embernek. 

Borzasztó beszédes a teljesítési dátum is: az egész projektet le kell zavarni december 15-ig. Úgy, hogy október közepe van, és még csak a kiírás történt meg, hátra van még az elbírálás és a szerződéskötés. Ami általában nem szokott annyira gördülékenyen menni az uniós forrásokat kezelő intézményrendszerben, de most várhatóan össze fogja kapni magát a Miniszterelnökség. 

Hogy aztán nyerjen nyolc-tíz konzorcium, hogy tarthassanak nyolc darab workshopot, konzorciumonként nagyjából 50 millió forintért. Ezek közül igyekszünk majd ott lenni páron, biztos sokat lehet tanulni rajtuk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.