Három jelöltje maradt az EU emberi jogi díjának idén

eu
2015 október 15., 09:03
comments 14

A nézetei miatt istenkáromlásért hazájában elítélt szaúdi blogger, Raif Badavi, a venezuelai ellenzék vagy Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki aktivista, politikus kaphatja idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját, közölte csütörtökön az EP sajtószolgálata.

A díjra eredetileg hat jelöltet állítottak. Az elismerésre valamelyik képviselőcsoport vagy legalább 40 EP-képviselő terjeszthet fel valakit. Közülük az EP három szakbizottsága közösen választotta ki a három végső jelöltet. Az EP házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Konferenciája két hét múlva dönt majd arról, hogy a három kiválasztott közül ki kapja idén a Szaharov-díjat.

Badavi az azóta megszüntetett Szabad Szaúdi Liberálisok portál alapítója volt, és a vallásnak az államban betöltött szerepéről tett közzé olyan írásokat, amelyek miatt perbe fogták és elítélték. Büntetése 10 év börtön és 1000 botütés, amelyből ötvenet a nagy nyilvánosság előtt már januárban kimértek rá, de a büntetés többi részének végrehajtását egyelőre elhalasztották. Azóta is börtönben raboskodik. Badavit a szociáldemokrata és a zöld képviselőcsoport, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója jelölte.

A venezuelai ellenzéket az úgynevezett Demokratikus Egység Kerekasztal képviseli a jelöltek sorában. A szervezet több tagja börtönben van, az EP politikai fogolynak tekinti őket, akiket alaptalan vádakkal tartanak fogva pusztán azért, mert éltek a gyülekezéshez és a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogaikkal. Őket a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt képviselőcsoportja, valamint két liberális politikus terjesztette fel a díjra.

Borisz Nyemcovot az EP honlapján az oroszországi demokrácia és szabadság rettenthetetlen harcosának nevezik. Nyemcov februári meggyilkolása előtt azon dolgozott, hogy a Kremlt felelősségre lehessen vonni az ukrajnai háborúban elesett orosz katonák haláláért, és azt akarta bizonyítani, hogy ezt a háborút nem az orosz nép nevében vívják.

A meggyilkolt orosz aktivistát, politikust a liberális frakció jelölte a díjra.

 jelöltek között volt még idén is Edward Snowden, az NSA-botrány kirobbantója, a svájci UBS banknál történt törvénytelenségeket feltáró Stéphanie Gibaud-val, valamint a luxemburgi adókönnyítések adatainak kiszivárogtatójával, Antoine Deltourral közösen. Jelölt volt még a Kelet-Ukrajnában fogságba esett, és Oroszországban bíróság elé állított ukrán pilóta, Nadija Szavcsenko és Edna Adan Ismail, aki a női nemi szervek megcsonkítása ellen küzd Kelet-Afrikában.

A Szaharov-díjat 1988 óta ítéli oda az Európai Parlament a gondolat és a vélemény szabadságáért, az emberi jogokért folytatott küzdelem elismeréseként. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.