Nem lesz több borravalózás menő New York-i éttermekben

külföld
2015 október 15., 09:29
comments 70

New York egyik vezető éttermi vállalkozója, a számos menő éttermet fenntartó USHG-csoport vezetője, Danny Meyer honlapján jelentette be, hogy éttermeikben vége a borravalózásnak. 

Az egyik fő indoka, hogy a borravaló intézménye komoly akadálya lett annak, hogy jó stábot gyűjtsön éttermeibe. Mivel az éttermek legértékesebb munkavállalói, azaz a szakácsok, mosogatók és kisegítők nem részesülhetnek rendesen a borravalóból, ezért aztán őket különösen nehéz tisztességesen jutalmazni. 

A borravalózás kritikája is rendszerint erre tér ki, hogy ilyenkor gyakorlatilag az étel kihordóját díjazzuk az étel elkészítőivel szemben, ráadásul sokszor nem is ténylegesen minőségi szempontok alapján, hanem sokszor különféle megszokások és előítéletek alapján. 

Az új szabályozást viszont komoly áremelés is követi majd, kezdetben 20 százalékos, kiszivárgott hírek alapján később pedig akár 35 százalékos áremelés is jöhet az USHG csoport éttermeiben, hogy többek között ebből kompenzálják a dolgozók kieső bevételeit.

Meyer közleménye szerint ők abban hisznek, hogy a vendégszeretet egy csapatmunka eredménye, és nem valami olyasmi, amiért a vendégeknek külön kéne fizetniük. (QZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.