A Magyar Nemzet szerint idén elmarad a közmunkások téli képzése, így több tízezren veszíthetik el a bérüket

politika
2015 október 16., 05:12
comments 152

Télen nem nagyon van közmunka, ezért a kormány évekkel ezelőtt kitalálta, hogy a közmunkásoknak télen iskolába kellene járniuk, ezért cserébe pedig teljes közmunkásbért kaphatnak télen is. Az utóbbi három télen a program keretében nagyjából 150 ezer, legfeljebb 8 osztályt végzett közmunkás csinálta végig a képzést, hogy ne maradjon bér nélkül. Két éve a képzés minősége miatt is országos botrány kerekedett, kiderült, hogy a közmunkásoknak a feladatok szerint napocskát kellett rajzolniuk, és más, egyébként az általános iskola alsó osztályaiban szokványos feladatokat elvégezniük, bár több tanító szerint néhányuknak még ezek a feladatok is gondolat okoztak.

Az első 3 évben folyó program azonban idén lezárult. A kormány ősszel szerette volna elindítani az újabb 3 évre szóló közmunkásképzési projektet, de a Magyar Nemzet szerint

a program akkora késésben van, hogy idén már senkit nem fognak beiskolázni.

Ez nemcsak azért gond, mert a képzések kimondott célja, hogy a közmunkások szakmát szerezzenek, és ezzel javítsák esélyeiket a munkaerőpiacon, de azért is, mert a télre képzés és munka nélkül maradó közfoglalkoztatottak nem fognak bért kapni.

A Magyar Nemzet szerint a késés oka a konzorciumi partnerek változása és a tervezési felhívás késedelmes megjelentetése. Idén a tervek szerint 50 ezer, legfeljebb 8 osztályt végzett közmunkást kellett volna beiskolázni már az új program keretében, de úgy tűnik, hogy a projekt leghamarabb is csak 2016 elején indulhat el, de akkor sem 50, hanem csak 30 ezer emberrel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.