A Magyar Nemzet szerint idén elmarad a közmunkások téli képzése, így több tízezren veszíthetik el a bérüket

Télen nem nagyon van közmunka, ezért a kormány évekkel ezelőtt kitalálta, hogy a közmunkásoknak télen iskolába kellene járniuk, ezért cserébe pedig teljes közmunkásbért kaphatnak télen is. Az utóbbi három télen a program keretében nagyjából 150 ezer, legfeljebb 8 osztályt végzett közmunkás csinálta végig a képzést, hogy ne maradjon bér nélkül. Két éve a képzés minősége miatt is országos botrány kerekedett, kiderült, hogy a közmunkásoknak a feladatok szerint napocskát kellett rajzolniuk, és más, egyébként az általános iskola alsó osztályaiban szokványos feladatokat elvégezniük, bár több tanító szerint néhányuknak még ezek a feladatok is gondolat okoztak.

Az első 3 évben folyó program azonban idén lezárult. A kormány ősszel szerette volna elindítani az újabb 3 évre szóló közmunkásképzési projektet, de a Magyar Nemzet szerint

a program akkora késésben van, hogy idén már senkit nem fognak beiskolázni.

Ez nemcsak azért gond, mert a képzések kimondott célja, hogy a közmunkások szakmát szerezzenek, és ezzel javítsák esélyeiket a munkaerőpiacon, de azért is, mert a télre képzés és munka nélkül maradó közfoglalkoztatottak nem fognak bért kapni.

A Magyar Nemzet szerint a késés oka a konzorciumi partnerek változása és a tervezési felhívás késedelmes megjelentetése. Idén a tervek szerint 50 ezer, legfeljebb 8 osztályt végzett közmunkást kellett volna beiskolázni már az új program keretében, de úgy tűnik, hogy a projekt leghamarabb is csak 2016 elején indulhat el, de akkor sem 50, hanem csak 30 ezer emberrel.