Nigériai eboladoktor lehet az első fekete afrikai a világűrben

külföld
2015 október 17., 08:09
comments 50

Fekete bőrű afrikai még sosem járt az űrben. Fehér már igen, 2002 egy dél-afrikai fehér vállalkozó Mark Shuttleworth repülhetett, ezzel ő lett az első afrikai, aki kijutott. Az első fekete most egy nigériai orvos, Freeman Osonuga lehet.

Osunga egy a londoni Kruger Cowne ügynökség versenyének három döntőse közül. A One Young World és az Xcor Space Expeditions nevű szervezetekkel közös verseny győztese egy űrutazást nyer majd. Egy ilyen, 1 órás út nagyjából 100 ezer dollárba kerül, de a győztes ezt, a kapcsolódó földi utazásokat és a szükséges vizsgálatokat is megkapja. A verseny célja, hogy az űrutazással olyan fiatal tehetségekre irányítsa a média figyelmét, akik sokat tettek, és a várhatóan a jövőben is sokat tesznek majd azért, hogy jobb hely legyen a bolygó.

A Freeman Osonuga által alapított Heal the World Foundation most fejezett be egy féléves humanitárius akciót az ebolától súlytott Sierra Leonéban, de szervezete nem csak ezzel foglalkozik: az Afrikai Unió több országában is ingyenes egészségügyi ellátást nyújtanak árváknak és sérült gyerekeknek.

Osonuga már több nemzetközi elismerést is kapott a munkájáért, a mostani versenyen Keren Jackson ír kultúraszervezővel és a brit jótékonysági hegymászó aktivistával, Hussain Manawerrel mérkőzik. A jövő hónapban mindhármuknak beszédet kell mondaniuk Bangkokban a One Young World világtalálkozón, és ezután jelentik majd be, hogy hármújuk közül ki mehet az űrbe 2016-ban.

Osonuga mellett egyébként egy másik fekete afrikai is vár az űrutazásra, egy Mandla Maseko nevű dél-afrikai DJ még 2013-ban nyert meg egy tehetségkutatót, ahol ez volt a díj. Sokáig úgy volt, hogy ő lesz az első fekete afrikai a világűrben, de utazását 2016-ra halasztották. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy ő vagy a Kruger Cowne versenyének nyertese repül-e majd először. (Qz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.