IPhone-on már olvashatóak a Facebook instant cikkei

INTERNET
2015 október 20., 21:07
comments 186

A Facebook vezetői kedden jelentették be, hogy minden felhasználó, aki iPhone-os alkalmazással használja a Facebookot, mostantól naponta több ezer instant cikkel találkozhat majd a hírfolyamában. A felhasználók egy kis villám-ikont látnak majd a hírfolyamban megjelenő cikkekhez csatolt képek jobb felső sarkában, így:

photo_camera

Ez a villám mutatja, hogy az adott poszt egy instant cikk, ami 10-szer gyorsabban töltődik be, mint a hagyományos cikkek és a Facebook szerint az alkalmazásukon keresztül sokkal jobb olvasási élményt is kínálnak. A Facebook érzékeli, ha egy ismerősünk által megosztott cikkből van instant verzió is, és azt teszi a link helyére akkor is, ha egy haver teszi ki a hírfolyamba.

Az istant cikkek gyártására a Facebook a leszerződött a legnevesebb médiavállalatokkal, többek közt ezekkel:

photo_camera

És a következő hetekben még egy csomó jön: Billboard, Billy Penn, The Blaze, Bleacher Report, Breitbart, Brit + Co, Business Insider, Bustle, CBS News, CBS Sports, CNET, Complex, Country Living, Cracked, Daily Dot, E! News, Elite Daily, Entertainment Weekly, Gannett, Good Housekeeping, Fox Sports, Harper’s Bazaar, Hollywood Life, Hollywood Reporter, IJ Review, Little Things, Mashable, Mental Floss, mindbodygreen, MLB, MoviePilot, NBA, NY Post, The Onion, Opposing Views, People, Pop Sugar, Rare, Refinery 29, Rolling Stone, Seventeen, TIME, Uproxx, US Magazine, USA Today, Variety, The Verge vagy a The Weather Channel.

Az instant cikkek azért ennyire gyorsak és azért ilyen szépek, mert a médiavállalatok ezeket a tartalmakat közvetlenül a Facebook szervereire töltik fel. A Facebook szerint a modellel mindenki jól jár, az olvasónak nagyobb élmény, a Facebooknak több hirdetési bevétel, a médiavállalatnak pedig nagyobb közönség, ráadásul az instant cikkeket egyelőre az olvasottságot mérő oldalak is úgy számolják, mintha azok az kiadóhoz érkeztek volna, Tehát a fenti képen lévő példára kattintva a Washington Post kap egy kattintást, bár a tertalom a Facebook szervereiről töltődik.

De akkor mi a gond?

A gond az, hogy a Facebook ezzel még jobban ráül az online-sajtóra. A legtöbb hírportál forgalmának így is jelentős része már a Facebookról érkezik, mostantól viszont még nagyobb lesz az óriásvállalat befolyása. A Facebook az internet egyre nagyobb részét szeretné a hírfolyamába húzni, azt szeretné elérni, hogy a felhasználók szinte bármilyen fonkciót, amiért használják a netet, elérhessenek a Facebookon keresztül is. Az instant cikkek bevezetése pedig egy újabb, hatalmas lépés elfelé.

Az újítás egyelőre csak iPhone-on elérhető, de hamarosan érkezik az Androidos verzió.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.