Mi történik a muszlim riporterrel egy muszlimellenes tüntetés közepén?

külföld
2015 október 20., 21:51
comments 546

Hétfőn este 15-20 ezer ember gyűlt össze Drezdában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (PEGIDA) nevű szélsőjobboldali mozgalom egy éves születésnapján. A mostani rendezvény pedig minden eddiginél súlyosabbra sikerült: felszólaló már azon sajnálkozott, hogy mivel a koncentrációs táborok már nem üzemelnek, így eggyel kevesebb megoldási lehetőségük van. A tüntetők és az ellentüntetők közötti összecsapásoknak súlyos sérültje is volt.

Ahogy Jaafar Abdul Karim, a Spiegel arab származású riportere a tömeg mélyére hatolt, egyre durvább atrocitások érték. Végül nyakon is vágták. 

photo_camera Egy fordított magyar zászlóval éltetták Orbán Viktor politikáját - AFP/Robert Michael

A Kelet-Németországban felpörgött iszlámellenességben az a különös, hogy közben ezen az országrészen él a legkevesebb muszlim. Jaafar ezt még annyival súlyosbította, hogy egy baloldali lapnak próbált forgatni.  

A tömeg szélén állóktól nem sikerült megtudnia, hogy pontosan mitől kell megvédeni Európát és a nyugati civilizációt. Inkább nem mondtak neki semmit, csak figyelni akarták, mit mondanak a muszlimokról a szónokok.

Majd egy nő végre elmagyarázta Jaafarnak, hogy mi a baj a muszlimokkal. Szerinte, ha egyszer a mecsetben megkapják a jelzést, akkor késsel a kezükben egyszerre megindulnak kaszabolni. 

Ez Jaafarnak is új volt. Mikor a rákérdezett, hogy akkor most tőle is fél-e az arab származása miatt, a nő csak legyintett: „Semmi esetre sem, hiszen maga már integrálódott!

A tömeg belseje felé haladva már nem volt mindenki ennyire türelmes:

„Vidd innen azt a szaros kamerát! Úgyis csak hazudtok, takarodj!

Még az az átszellemült nő is elküldte a picsába, aki csak annyit ordítani, hogy „MI VAGYUNK A NÉP!”

Miközben valaki épp csavarta ki a kamerát az operatőr kezéből, egy fiatal csaj azt magyarázta Jaafarnak, hogy ők teljesen békések, csak a beszédeket szeretném meghallgatni, de a sajtó zavarja őket.

Majd komolyabb lökdösődés alakult ki, Jaafart nyakon is vágták.


Arra még ő sem számított, hogy a tömegen beül ennyire eldurvulhat a helyzet. A riport végén elmondja, hogy újságíróként csak a munkáját akarta végezni, tudósítani a helyszínről, de most vegyes érzésekkel kell hazamennie, mert senki sem akart szóba állni vele. 

A teljes riportot itt lehet megnézni:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.