Szombaton közel 10 ezer migráns érkezett Horvátországba, és ugyanennyi Szlovéniába

migráció
2015 október 25., 09:02
comments 340

Rekordszámú migráns érkezett szombaton Horvátországba, az opatovaci ideiglenes sátortáborba, továbbra is főleg a horvát-szerb határterületről, Bapska körzetéből. A horvát hatóságok vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják őket a szlovén határra – írta az Index.hr.

A horvát belügyminisztérium szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta kb. 250 ezer migráns lépte át a szerb-horvát határt. Szombaton este 21 óráig 9569 migráns érkezett az országba.

A horvát hatóságok múlt péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, emiatt az illegális bevándorlók a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódnak.

A szlovén rendőrség szerint szombat éjfélig 9925 migráns lépte át a szlovén-horvát határt, a nagy részük illegálisan, a zöldhatáron át. Vasárnapra virradóra, nulla órától újabbak érkeztek, a legtöbben, 2500-an a rigonce-harmicai határátkelőnél léptek be Szlovéniába, ahova újabb vonatokat várnak a szlovén hatóságok Horvátországból.

A brezicei, dobovai és rigoncei befogadóállomásokon vasárnap reggel 7700 Közel-Keletről érkező bevándorló tartózkodott. Őket regisztrálják, és elszállítják az osztrák határhoz közeli tranzitközpontokba vagy az ország más részein működő menekültszállásokra.

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Azóta Szlovéniában több mint egy hét alatt 62 235 illegális bevándorlót regisztráltak, Ausztria felé pedig ugyanezen idő alatt 37 ezer menedékérő távozott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.