Kínában engedélyezik a két gyereket

külföld
2015 október 29., 12:05
comments 83

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a kínai népesedéspolitika. Az orszás vezetői úgy döntöttek, szakítanak a kötelező egykézés politikájával, és engedélyezik azt is, ha egy családnak két gyereke van.

A kötelező egykézést az 1970-es években rendelte el a kínai kormány, ezzel akarták hatástalanítani a kínai népesedési bombát, és megakadályozni az ország brutális túlnépesedését, ami felé ekkoriban igencsak nagy lépésekkel haladtak.

Most már a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága is jóváhagyta a tervet, ami minden kínai párnak két gyerek vállalását engedélyezi.

Az elemzők már várták, hogy Kína változtat népesedéspolitikáján, mert régóta látszott, hogy valamivel növelni kellene a születési rátát. A többség azonban jövő évre várta az új intézkedést, többek szerint a döntés időzítése sietséget jelez.

Ugyanis míg a hetvenes években, Teng Hsziao-ping idejében az egykézés azért kellett, mert a nagy népességnövekedés az akkori vezetők szerint hátráltatta a növekedést, most azért kell változtatni, mert vészesen csökkent a munkaképesek száma.

Hogy a döntés milyen nagy horderejű, azt jelzi az is, hogy a világ legnagyobb bébiétel-gyártója, a Danone részvényárai 3 százalékot emelkedtek a döntés után. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.