Kínában engedélyezik a két gyereket

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett a kínai népesedéspolitika. Az orszás vezetői úgy döntöttek, szakítanak a kötelező egykézés politikájával, és engedélyezik azt is, ha egy családnak két gyereke van.

A kötelező egykézést az 1970-es években rendelte el a kínai kormány, ezzel akarták hatástalanítani a kínai népesedési bombát, és megakadályozni az ország brutális túlnépesedését, ami felé ekkoriban igencsak nagy lépésekkel haladtak.

Most már a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága is jóváhagyta a tervet, ami minden kínai párnak két gyerek vállalását engedélyezi.

Az elemzők már várták, hogy Kína változtat népesedéspolitikáján, mert régóta látszott, hogy valamivel növelni kellene a születési rátát. A többség azonban jövő évre várta az új intézkedést, többek szerint a döntés időzítése sietséget jelez.

Ugyanis míg a hetvenes években, Teng Hsziao-ping idejében az egykézés azért kellett, mert a nagy népességnövekedés az akkori vezetők szerint hátráltatta a növekedést, most azért kell változtatni, mert vészesen csökkent a munkaképesek száma.

Hogy a döntés milyen nagy horderejű, azt jelzi az is, hogy a világ legnagyobb bébiétel-gyártója, a Danone részvényárai 3 százalékot emelkedtek a döntés után. (Bloomberg)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.