Vajna és Simicska meccsének csak vesztesei lesznek

media
2015 október 29., 05:11
  • Andy Vajna és Simicska Lajos harcostársa, Fonyó Károly két hete küzdenek a TV2-ért. 
  • Lassan naponta kijön egy hír, hogy épp melyik fél áll nyerésre a jogi küzdelemben. 
  • Akár évekig bizonytalan maradhat a valódi tulajdonosa kiléte, ami mindkét félnek, de főleg országnak sokba kerül majd.



Addig mindenki ismeri a sztorit, hogy Vajna és a korábbi tulajdonosok, Yvonne Dederick ügyvezető és Simon Zsolt vezérigazgató bejelentették, hogy a kormánybiztos cége, a Magyar Broadcasting Kft. megvette a tévét. Fonyó ezután közölte, hogy az általa vezetett Megapolis Média Zrt. opciós szerződése alapján már jelezte vételi igényét arra vagyonkezelő cégre, amely a TV-t üzemeltető cégeket tulajdonolja, és kirúgta a vagyonkezelőtől Simont és Dedericket. 

Azóta viszont mintha minden nap változna, hogy ki is van előnyben a cégért folytatott küzdelemben. A történések nagyon röviden:

1. Fonyó jelzi a cégbíróságon, hogy övék a TV2

A Megapolis Zrt. múlt hétfőn kezdeményezte a cégbíróságnál TV2 Media Group Holdings feletti tulajdonjogának bejegyzését. Benyújtották az alapító okiratot, és ezzel megakadályozták, hogy Vajnáék megtegyék az üzlet lezárásához szükséges nyilatkozatokat. 

2. A cégbíróság hiánypótlásra szólítja fel Fonyóékat 

A bíró szerint 30 napon belül bizonyítaniuk kell, hogy a korábbi tulajdonos, a német Pro7Sat1 engedélyezte a vagyonkezelő üzletrészeire bejegyzett zálogjog törlését vagy átvállalását. Az üzletrészekre vonatkozó zálogjogot a németek 2013 év végén jegyeztették be, mielőtt eladói hitel keretében eladta a társaságot Dedericknek és Simonnak. Számukra ez jelent garanciát a kölcsön visszafizetésére. 

3. A németek nem engedélyezik a zálogjog törlését 

Hétfőn a Pro7Sat1 egy beadványt iktatott a cégbíróság, ami szerint sem most, sem később nem járulnak hozzá a zálogjog törléséhez. 

4. Simicskáék közjegyzőnél letétbe helyezik a vételárat 

A Megapolis szerdán közölte: a vételár letétbe helyezésével az opciós szerződés minden rájuk vonatkozó elvárásának eleget tettek. Azt is írták, ők sosem kérték a zálogjog törlését. Feltehetően úgy gondolkodnak, zálogtárgy átruházáshoz nincs szükség a zálogjogosult hozzájárulásához, mert az a jog betűje szerint nem a tulajdonosokhoz, hanem az üzletrészhez kapcsolódik. Ez elvileg igaz, de függ a szerződés szövegezésétől is. 

Akkor most ki áll nyerésre? 

Erre azért nehéz egyértelműen válaszolni, mert az opciós szerződést Simicskáék még nem adták be a cégbíróságra, és eddigi cselezéseik alapján ezt nem is fogják elsietni. Még jó két hét is beletelhet, mire kiderül, bejegyzi-e a cégbíróság Fonyóék birtokon belülre kerülését, vagy sem. A dolognak azért van jelentősége, mert aki előbb bejegyezteti magát a cégbíróságon, formálisan lezárhatja az üzletet és elkezdheti működtetni a céget. Ez főleg Vajnáék számára volna égető, akik két hete letétbe tették a vételárat, már a tévé menedzselésére készülnek és az elég nehézkes  úgy, ha nem ők a cég törvényes képviselői.

Fontos viszont látni, hogy a cégeljárás az anyagi jogi kérdést - hogy ki a holding tulajdonosa és joga volt-e a holding ügyvezetőinek eladni a médiacsoportot - nem dönti el. 

Bármely fél kerül is be a cégnyilvántartásba, a másik feltehetően polgári perben igyekszik majd kimondatni annak jogszerűtlenségét. És ez évekig is eltarthat.

Vesztes no.1

photo_camera

Hétfő délután Vajna és az általa kinevezett ügyvezető, Dirk Gerkens közösen tekintették meg a Róna utcai főhadiszállást. Korábban ők ketten, kiegészülve a tévé volt vezetésével, megmutatták magukat egy belvárosi étterem teraszán is. Azt üzenték ezzel, hogy Simicskáék akciója nem ütött éket az üzlettársak közé. Vajnáék most igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy a "kutya ugat, a karaván halad". 

Ezt a képet nem csak a nagyközönség, de a politikai döntéshozók felé is vetíteni kell,

mert ahogy azt már írtuk többször is, ha a kormány idén nem módosítja a vonatkozó rendeletet, a TV2 nem szedheti be jövőre a számára minimum 6 milliárd forintot garantáló terjesztési díjat a szolgáltatóktól. Márpedig 

Orbán Viktor inkább senkinek nem oszt pénzt, minthogy megkockáztasson egy évi 6 milliárdos juttatást Simicska Lajosnak. 

Vajnáéknak már csak ezért is fontos lenne bekerülni a cégnyilvántartásba, noha az sem jelentene számukra végső sikert. Egy vesztes polgári pert követően ugyanis minden ügyvezetői döntés, aláírt szerződés jogi és akár anyagi felelősséget vonhat maga után. Ez az elhúzódó folyamat minden egyes aláírásra váró szerződés megkötését megnehezíti majd. Az Eximbank továbbra sem árulja el, hogy részt vesz-e az üzlet finanszírozásában, de Vajna hitelezői, és a velük szerződni kívánó médiaügynökségek sem lehetnek nyugodtak.  

Vesztes no.2

photo_camera

Fonyó Károly az ügy kipattanása után néhány nappal jóidőre külföldre utazott. Nem úgy tűnik, mintha Simicskáék minél előbb be akarnának vonulni a Róna utcai stúdióba, hogy átvegyék a menedzsmenttől az irányítást. Ennél is árulkodóbb az, ahogy Fonyó cége elindította az egész akciót. Megneszelve a Vajna-üzletet, két nappal korábban jelezték érvényesítették opciójukat, a bejelentéssel megvárták a Vajna-üzlet bejelentését, majd két órával később kiadták a közleményüket. 

Akinek komoly vételi szándéka, nem csinál ilyet. Ez nyilvánvalóan üzleti-politikai provokáció volt.

Simicska látványosan be akart inteni Orbán Viktornak, aki a TV2 megszerzését a médiaépítkezés egy fontos állomásának tekinti. De Simicskának azt is tudnia kell, hogy mivel a tévé terjesztési díj és állami reklámok híjján finanszírozhatatlan, 

Orbán kormányzása idején nincs olyan forgatókönyv, amelyben fenntartható módon tudná működtetni a TV2-t.

A volt pártpénztárnok és körei egyelőre megpróbálják minél tovább kitolni a bizonytalan állapotot, és megingatni a társaságot. Ezzel együtt eltökéltnek látszanak: szerdán a Megapolis letétbe helyezte a cég vásárlásához szükséges vételárat, Simicskának tehát pénzt is megér, hogy akadályozza a Fidesz politikai építkezését.  De ebben a helyzetben nyerni valójában nem, csak rombolni tud, és az sem lesz ingyen. 

A legnagyobb vesztesek

A tévé dolgozói, és a magyar adófizetők biztosan nem járnak jól. Két, közpénzből hízlalt nagyválalkozó vetélkedik most a TV2-ért. Ahogy legutóbbi összefoglalónkban átismételtük, Simicska Lajost és cégeik sokszáz milliárddal forinttal tömte ki a magyar állami 2010 és 2014 között. A másik oldalon Andy Vajna a kaszinókoncessziók kiutalásával egy alsóhangon is többmilliárd forintos haszont garantáló üzletág kedvezményezettje lett. Politikai megbízást teljesíti, és azzal kalkulál, hogy a hátszéllel az állam a terjesztési díj engedélyezésével és hirdetések formájában támogatni fogja. Máskülönben a TV2 nem jó üzlet, sőt, óriási kolonc. Tegyük emellé oda, hogy ha tényleg az Eximbank adott kölcsönt az üzlethez, az azt jelenti, hogy Vajna az adófizetők pénzéből kap hitelt a tévé árának fedezésére is. 

Tehát ne legyenek illúzióink: itt mindkét fél valójában a mi pénzünkből vagánykodik. És miközben a felek marakodnak a cégért, a társaság által foglalkoztatott 300 munkatársat eddig sem a volt tulajdonosok, sem a leendő jelentkezők nem nyugtatták meg arról, hogy jövőre is lesz munkájuk. A dolgozóknak nagy reményük abban sem lehet, hogy ha végül elrendeződik az ügy, nem kell majd politikai elvárásoknak megfelelniük. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.