Blatter azt mondja, hogy ő az USA-nak adta volna a 2022-es vébét, de Sarkozy bekavart, és ez az oka a mostani korrupciós ügynek is

külföld
2015 október 31., 06:30
comments 62

Sepp Blatter nagyon érdekes interjút adott a Financial Times újságírójának, a FIFA-t sújtó amerikai-svájci nyomozás okairól. A futballszövetség most 79 éves, idén lemondott elnöke arról beszélt, hogy a mostani korrupciós nyomozás forrása 2010. december 2-ra vezet vissza. Ezen a napon jelentette be a FIFA, hogy a 2022-es labrarúgóvébét Katar rendezi.

„Ha megnézni az arcomat, amikor kinyitottam (a Katar nevét tartalmazó borítékot), nem voltam a legboldogabb attól, hogy Katar nevét mondhattam.”

A döntés világszerte értetlenséget, sőt sok helyen felháborodást váltott ki, nem értették az emberek, hogy a vébé miért kerül a világ egyik legkisebb arab országához.

Aztán Blatter ledobta az atombombát: azt mondta,

valóban megpróbálta befolyásolni a szavazást, de nem Katar, hanem az Egyesült Államok irányába.

Blatter szerint a FIFA vezetői megegyeztek, hogy a 2018-as és a 2022-es vébét a világ „két szuperhatalma”, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok rendezni majd. Erről Blatter szerint a kulisszák mögött döntött a szervezet, diplomáciai egyeztetések után.

Blatter szerint, ha tényleg sikerült volna az USA nevét beerőlködnie a 2022-es borítékba, akkor még mindig ő vezetné a FIFA-t. A gond csak az volt, hogy az utolsó pillanatban

Nicholas Sarkozy akkori francia elnök beavatkozott, és lefújta a korábbi megállapodást.

Blatter szerint ugyanis a francia elnök vette rá Michel Platinit, az európai futballszövetség (UEFA) elnökét, hogy ne az Egyesült Államokra, hanem Katarra szavazzon.

„Egy héttel a szavazás előtt felhívott Platini és azt mondta, hogy »Nem tudom tartani a megállapodást, mert az államfő azt mondta, hogy Franciaország helyzetére is figyelemmel kell lennem.« És mondta azt is, hogy ez nemcsak egy szavazatot befolyásol majd, mert már van egy szavazói csoportja.”

Blatter nem akart kitérni Sarkozy indítékaira, de arra utalt, hogy egy hónappal azután, hogy a FIFA szavazásán 12:8 arányban Katart választották a 2022-es vébé rendezőjévé, Katar bejelentette, hogy francia Rafale vadászgépeket tesztel a flottája korszerűsítésére, majd idén áprilisban meg is vett 7 milliárd dollárért 24 gépet, és opciót szerzett 12 új gép vásárlására.

Blatter éppen ezért nemzetközi összeesküvést sejt távozása hátterében, és úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokban csak azért indult ellene és kollégái ellen nyomozás, mert nem tudták biztosítani, hogy az USA kapja a 2022-es vébé rendezésének jogát.

A Financial Times hosszú cikkében még sok másról is vall a sportdiplomata, ebben a videóban pedig a vele interjút készítő újságíró nyilatkozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.