Az oroszok nem hiszik, hogy az Iszlám Állam felelős a repülőgép-katasztrófáért

külföld
2015 október 31., 17:07
comments 139

Oroszország nem tartja hitelesnek azt az információt, hogy az Iszlám Állam áll a katasztrófa mögött - ezt Makszim Szokolov közlekedési miniszter mondta el a TASZSZ orosz hírügynökségnek a szombat reggeli, a Sinai-félszigeten bekövetkezett repülőgép-szerencsétlenséggel kapcsolatban. 

Egyelőre a szakértők is kételkednek. Az AFP katonai forrásai szerint az Iszlám Állam egyiptomi szárnya nem rendelkezik olyan katonai eszközökkel, amelyek képesek megsemmisíteni egy kilencezer méter magasságban közlekedő utasszállítót. 

A 444-nek Tálas Péter, a közszolgálati egyetem stratégiai védelmi kutató központjának igazgatója is ugyanerről beszélt. Valószínűbbnek látszik, hogy az Iszlám Állam saját erejét, jelentőségét igyekezett fitogtatni azzal, hogy magára vállalta a tragédiát. 

A terror eshetőségét ezzel együtt nem lehet teljesen kizárni, mert a katasztrófát előidézhette pokolgép, illetve az esetleges műszaki hiba miatt ereszkedő gépet a föld közelében is érhette találat. 

A Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó repülő a Sinai-félsziget középső részén, Haszana várostól nem messze zuhant le. Egyiptomi biztonsági források szerint műszaki probléma okozhatta a becsapódást. Erre utal, hogy a kairói reptérről származó információk szerint a gép pilótája engedélyt kért, hogy a legközelebbi reptéren leszálljon, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt találta biztonságosnak. 23 perccel  a felszállás után szakadt meg a kapcsolat a repülővel, amely ekkor már legalább 9000 méter magasságban repült.

A repülőgépen 217-en utaztak, mindannyian életüket vesztették.

A katasztrófa korábban ismert részleteiről itt írtunk.

(AFP / TASZSZ / MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.