A nemzetbiztonsági bizottság vizsgálhatja, milyen titkos dokumentumokba nézhettek bele a Századvég munkatársai

2015 november 2., hétfő 6:50
100

Két héten belül napirendjére tűzheti a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a Századvég-ügyet - mondta a Magyar Nemzetnek Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke. Molnár szerint a bizottság arról kérne tájékoztatást, hogy a kormányközeli Századvég munkatársai közül kik, miért és milyen minősített dokumentumokba tekinthettek be.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt képviselője korábban kérdezte ezzel kapcsolatban Pintér Sándort, és a belügyminiszter válaszából az derült ki, hogy a Századvég munkatársainak 2013-ig egyáltalán nem volt államtitkok-kezeléséhez szükséges biztonsági minősítésük.

Ehhez népest a Népszabadság korábban azt írta, hogy a Századvég már 2010 óta minősített adatokkal dolgozhatott. Eszerint összesen 21 munkatárs kapott hozzáférést titkos iratokhoz. A Népszabadság szerint ha a Századvég minősített adatok ismerete nélkül írt stratégiákat, akkor azok a stratégiák nem sok mindenre jók, az állam mégis milliárdokat fizetett értük. Ha viszont minősített adatokkal is dolgoztak a századvégesek úgy, hogy nem volt ehhez megfelelő minősítésük, akkor az ilyen adatok kiadása illetéktelen személyeknek bűncselekménynek minősül.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt