A nemzetbiztonsági bizottság vizsgálhatja, milyen titkos dokumentumokba nézhettek bele a Századvég munkatársai

2015 november 2., hétfő 5:50

Két héten belül napirendjére tűzheti a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a Századvég-ügyet - mondta a Magyar Nemzetnek Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke. Molnár szerint a bizottság arról kérne tájékoztatást, hogy a kormányközeli Századvég munkatársai közül kik, miért és milyen minősített dokumentumokba tekinthettek be.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt képviselője korábban kérdezte ezzel kapcsolatban Pintér Sándort, és a belügyminiszter válaszából az derült ki, hogy a Századvég munkatársainak 2013-ig egyáltalán nem volt államtitkok-kezeléséhez szükséges biztonsági minősítésük.

Ehhez népest a Népszabadság korábban azt írta, hogy a Századvég már 2010 óta minősített adatokkal dolgozhatott. Eszerint összesen 21 munkatárs kapott hozzáférést titkos iratokhoz. A Népszabadság szerint ha a Századvég minősített adatok ismerete nélkül írt stratégiákat, akkor azok a stratégiák nem sok mindenre jók, az állam mégis milliárdokat fizetett értük. Ha viszont minősített adatokkal is dolgoztak a századvégesek úgy, hogy nem volt ehhez megfelelő minősítésük, akkor az ilyen adatok kiadása illetéktelen személyeknek bűncselekménynek minősül.