A Snapchat újraírta az adatvédelmi szabályzatát és kiborította a felhasználókat

INTERNET
2015 november 02., 05:26
comments 61

Van ez a Snapchat nevű alkalmazás, amit imádnak a tinik, meg a nagy médiacégek, akik folyamatosan dollármilliárdokért akarják megvásárolni. A tinédzserek azért szeretik, mert nagyon gyorsan lehet vele képet, szöveget, rajzot (vagy mindhármat egyszerre) küldeni a többi felhasználónak, az internetforgalmat leszámítva nem kerül pénzbe, az üzenetek pedig elolvasásuk után pár másodperccel törlődnek.

Tehát ha például Józsefnek tetszik az osztályból Marika, és nem akarja túlbonyolítani a dolgot, lefényképezheti a telefonjával a faszát, és elküldheti Marikának. Ha akarja, rá is írhatja a képre, hogy

„Nézd, Marika, itt a faszom. Szeretlek.”

Persze ezen kívül még használható egy csomó más dologra is, de az amerikai tinédzsereknek leginkább ez a része tetszik.

Pont ezért eléggé fontos, hogy ha nem muszáj, az üzenetek tényleg ne maradjanak meg az elolvasás után. Hiszen ha megmaradnának, akkor Marika, ha kedve tartja, csak úgy mutogathatná mindenkinek József faszát, vagy ha a tanítónéni elveszi éppen Marikától a telót, akkor ő látja meg. Esetleg ha Marikának többen is küldenek faszos képeket, akkor teljesen tárgyilagosan össze tudná hasonlítani József és Károly hímtagját, és az ilyesmi tényleg senkinek se jó.

Ezért is hördültek fel a világ snapchatelői, amikor a cég október végén átalakította az adatvédelmi szabályzatát. Az új verzióban van egy különösen félelmetes rész, amiben nagyjából az van, hogy a felhasználó hozzájárul, hogy a cég azt csinál az üzeneteivel, amit csak akar.

„Úristen, a Snapchat az én faszommal fog reklámozni, amit Marikának küldtem?”

- nyögött fel József.

A Snapchat egy blogposztban volt kénytelen magyarázkodni, hogy ilyenről szó sincs, továbbra sem akarják tárolni az üzeneteket. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az adatvédelmi nyilatkozat előző verziójában is volt egy ehhez hasonló bekezdés, csak mivel az új nyilatkozatnak pont az érthető megfogalmazás a lényege, most sokkal többen értették meg, amit az előző verzióban még nem értettek.

A Snapchat ugyanakkor jelezte azt is, hogy bár mindent megtesznek annak érdekében, hogy az üzeneteket elolvasás után töröljék a szervereiktől, nem tudják garantálni, hogy ez egy megadott időtávon belül sikerül is. Azt viszont ígérik, hogy kereskedelmi partnereknek nem adják tovább sem ezeket, sem a felhasználói adatokat.

A Snapchattel amúgy nem árt résen lenni. Ha József Marikának küldött péniuszéből nem is lehet probléma, de a cég működött már együtt a hatóságokkal több bűnügyben is, és kiderült, hogy ha nagyon akarják, akkor azért jó eséllyel vissza tudják állítani az üzeneteket. Ráadásul vannak olyan alkalmazások is, amik a Snapchatre kapcsolódnak, és annyi a feladatuk, hogy lementsék az üzeneteket a felhasználónak. Szóval ha Marika eléggé kiismeri magát a mobilalkalmazások világában, és szeretné megtartani a képet József péniszéről, talál rá módot, hogy megtarthassa. (via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.