Megdöbbentő: Elsöprő győzelmet aratott Aliyev elnök pártja az azeri választásokon

külföld
2015 november 02., 05:00

Mint várható volt, a tizenkét éve hatalmon lévő Ilham Aliyev elnök pártja, a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt nyert az Azerbajdzsánban vasárnap tartott parlamenti választásokon.

A választási bizottság hétfőre virradóra a szavazatok 91 százalékának megszámlálása után jelentette be, hogy az Új Azerbajdzsán Párt legalább 69 mandátumot mondhat magáénak a 125 parlamenti helyből, amik elnyeréséért összesen 780 jelölt indult. A választási bizottság szerint 55,7 százalékos volt a részvétel.

Ilham Aliyev azeri elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a stratégiai partnerségrõl szóló közös nyilatkozat aláírása után Budapesten a Parlamentben 2014. november 11-én.
photo_camera Aliyev és Orbán(Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Az eredményt senki sem tartja meglepőnek, mivel Aliyev 2003-as hatalomra kerülése óta mindig az ő pártja nyert,

amúgy azóta egyetlen választást sem ismertek el demokratikusnak a nemzetközi megfigyelők.

Ezzel összefüggésben maradtak távol a mostani választásoktól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői, mivel állításuk szerint a hatóságok nem biztosították számukra az akadálytalan munkavégzést, és korlátozni akarták tevékenységüket.

Az azerbajdzsáni ellenzéki pártok is bojkottálták a szavazást, így meg már tényleg nem olyan nagy dolog nyerni.

Aliyev és Gyurcsány (AFP)
photo_camera Aliyev és Gyurcsány (AFP)

A Müsavat (Egyenlőség) pártszövetség, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa és az Azerbajdzsáni Demokrata Párt ugyanis látszatválasztásnak nevezte a voksolást. Isa Gambar, a Musavat vezetője az AFP-nek elmondta, hogy Aliyev pártjának győzelme le volt zsírozva, hiszen szerinte mindent elkövettek, hogy ne indulhassanak a kampányban erős jelöltek.

A legutóbbi, 2010-es választásokon Aliyev pártja 70 helyet szerzett a törvényhozásban, és egy kivétellel a többi mandátumot is az elnökhöz lojális független jelöltek nyerték el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.