Nálunk ragadnak a kitoloncolt migránsok

migráció
2015 november 02., 08:02
comments 644

A nol.hu szerint nem tudjuk hová kitoloncolni azokat a bevándorlókat, akiket tiltott határátlépés miatt utasított ki Magyarországról a bíróság, Szerbia ugyanis nem veszi át őket. Származási országukba viszont az ottani viszonyok miatt nem lehet visszaküldeni őket. Több száz ilyen kiutasított van jelenleg az országban.

Szeptember 15. óta egyetlen embert sem vett át Szerbia Magyarországtól a két ország között érvényben lévő visszafogadási egyezmény szerint. A Népszabadság már több kérdést is feltett a magyar hatóságoknak arra vonatkozóan, hogy mi lesz a sorsa azoknak a migránsoknak, akiket magyar bíróság kiutasít az országból. De eddig egyikre sem kaptak érdemi választ.

Kovács Tímea, a Magyar Helsinki Bizottság megbízott ügyvédje elmondta a Népszabadságnak, hogy bár a pontos számot nem ismeri, de több száz, Magyarországról kiutasított menekült tartózkodik az országban, mert nem tudják rajtuk végrehajtani az ítéletet.

Az ítélet végrehajtása itt azt jelenti, hogy a magyar hatóságok átadják az adott személyt az őt visszavevő ország hatóságainak. Ehhez pedig nemcsak a magyar, de a visszavevő ország közreműködése is kell.

A szerb-magyar műszaki határzár szeptember 15-i felállítása előtt Szerbia még idegenrendészeti eljárás keretében vett vissza Magyarországról kitoloncolt embereket.

Jelenleg a magyar-szerb és a magyar-horvát határon lévő műszaki határzár megrongálása bűncselekmény, így ha valaki ezeken a határszakaszokon lép be az országba, és elfogják, akkor utána a bíróság minden bizonnyal kiutasítja Magyarországról.

Az ítélet után az érintettek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal idegenrendészeti osztályára kerülnek, ahol a kiutasítást eddig azért kellett felfüggeszteni, mert Szerbia semmilyen választ nem küldött az ezzel kapcsolatos magyar megkeresésekre.

Most azonban már tömegesen jönnek a fogadást elutasító levelek Szerbiából.

Következő lépésként a BÁH megvizsgálja a származási országot, de ha ez Szíria, Irak vagy Afganisztán, akkor szinte semmi esélye sincs a visszatoloncolásnak az ottani viszonyok miatt.

Ezért a családoknak kötelező magyarországi tartózkodási helyet jelölnek ki, az egyedülálló férfiak pedig Nagyfán, Vácon és más helyeken idegenrendészeti őrzött szállásokra kerülnek. (nol.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.