Kampány indul a mindenkit mindenért beperlő politikusok ellen

2015 november 3., kedd 9:08
121

PolitiKUSS! néven indít tiltakozó kampányt a TASZ, mert zavarja őket újságírók, bloggerek és hétköznapi emberek kerülnek ezért a bíróság elé, mert politikusoknak szólnak be. 

A civil szervezet szerint  probléma különösen vidéken nehezíti meg a polgárok életét, ahol a helyi hatalom képviselői jogi eszközökkel torolják meg az őket érő kritikát. A hatályos szabályozás szerint az ilyen esetekben párhuzamosan indítható polgári- és büntetőeljárás. 

Ráadásul a büntetőeljárás során az országgyűlési képviselőket, polgármestereket kiemelt védelem illeti meg. Míg tehát az átlagember az általa felfogadott és fizetett ügyvéddel képviseli a vádat, addig 

az országgyűlési képviselők és polgármesterek helyett az állam átvállalja ezt a feladatot: a rendőrség nyomoz, a vádat az ügyész képviseli, és ez egyetlen fillérjükbe sem kerül.

A megvádolt személytől pedig még az ítélet előtt ujjlenyomatot vesznek és lefényképezik, mintha súlyos bűncselekményt követett volna el. Kiemelik, hogy ez különösen nagy problémát jelent ma, amikor a polgárok sűrűn találkoznak a politikai hatalom üzeneteivel, és egyre ritkábbak a kritikus hangok.

A közlemény szerint a jogi nyomásgyakorlás a kritika további halkulását eredményezheti, sőt hatalommal szembeni tényeken alapuló kritika, a korrupció leleplezése is csökken, ha az újságírók és kritikus polgárok több százezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezhetőek, vagy akár büntetőeljárás indulhat ellenük. 

A TASZ ezt nem fogadja el, szerintük egy közszereplőnek igenis tűrnie kell az erős kritikát.

El akarják érni, hogy a parlament módosítsa a polgári- és a büntető törvénykönyv erre vonatkozó szabályait. A kampány honlapján keresztül mindcenki elküldheti a szervezet erre vonatkozó tervezetet a képviselőjének, valamint megkérheti, hogy tartózkodjon a kritikusaival szembeni jogi eljárások megindításától.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt