Találkozik egymással a kínai és a tajvani elnök

Tbg
külföld
2015 november 03., 21:07
comments 24

Első ízben találkozik egymással a tajvani és a kínai elnök. Ma Jing-csiu és Hszi Csin-ping történelmi megbeszélését szombaton tartják Szingapúrban.

A szóvivő hangoztatta, hogy semmilyen megállapodást vagy közös nyilatkozatot nem írnak alá a látogatás alatt. 

A polgárháború végén, 1949-ben ellentétes politikai rendszert választó Kína és Tajvan között enyhültek a kapcsolatok, amióta a Kuomintang párt vezetőjét, Ma Jing-csiut választották meg 2008-ban Tajvan elnökévé, majd 2012-ben ismét megnyerte az elnökválasztást.

A tajvani közvélemény ugyanakkor ellenzi a Kínával való szorosabb viszonyt, attól tartva, hogy Peking megnövelné a befolyását a szigeten. Kína ma is területe részének tartja Tajvant.

Ma Jing-csiu mandátuma jövőre jár le, és az alkotmány értelmében több elnöki megbízatást nem tölthet be.

A januári elnökválasztáson a közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb ellenzéki párt, a Pekinggel való közeledéshez szkeptikusan viszonyuló Demokratikus Haladó Párt jelöltje az esélyes. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.