Baltaeső, bilincs, pofon, a szmogriadó maga hatezer lovon

közlekedés
2015 november 04., 13:36

Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát a levegő magas szállópor-tartalma miatt.

Az intézkedésre azért került sor, mert a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán jelentős javulás nem várható.

A polgári lakosságot közleményben szólítja fel az Öko Urbana egyesület:

"Tekintettel arra, hogy a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye meghaladta az előírt határértéket, arra kérjük a budapestieket, hogy a következő napokban lehetőség szerint ne használják autóikat és helyette a közösségi közlekedés eszközeit vegyék igénybe."

Rossz hírek érkeztek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Facebook oldaláról is, ezek szerint a szálló por egyre gyorsabban növeli a befolyása alá került területeket.

"Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Salgótarján, Eger, Győr, Tatabánya, Ajka, Veszprém, Dunaújváros, Pécs és Százhalombatta területén kifogásolható a levegő egészségügyi helyzet."

Az érintett településeken az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), a betegek panaszai súlyosbodhatnak. A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján szerda délután is a határérték feletti kisméretűrészecske-szennyezettség várható az érintett térségekben.

Kitartás!

(a címet természetesen Varga Livius, és az Fm 66.6 című nóta ihlette)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.