Az ukrán elnök közölte, hogy nem nevezheti ki miniszterelnöknek Darth Vadert

külföld
2015 november 05., 21:57
comments 109

Petro Porosenko ukrán elnök válaszolt arra a petícióra, aminek a szerzője azt kezdeményezte, hogy nevezze ki miniszterelnökké Darth Vadert, aki Ukrajnában egy hivatalosan bejegyzett politikai szervezet, az Internet Párt vezetője.

A sötét nagyúr miniszterelnöki kinevezésére vonatkozó megkereséssel azért kellett az államfőnek komolyan foglalkoznia, mert augusztus végén aláírt egy rendeletet arról, hogy az állampolgárok petíciót terjeszthetnek elé a hivatalos honlapján, és ha egy kérdéshez legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik be 3 hónap alatt, azt kötelezően meg kell vizsgálnia, és válaszolnia kell rá.

A Darth Vader kinevezését kezdeményező petícióhoz pedig összegyűlt több mint 25 ezer támogató aláírása. A megkeresést az Internet Párt tagja, Yoda Vladimirovics Mester nyújtotta be szeptember 8-án.

Porosenko azt válaszolta, hogy az ukrán alkotmány szerint a miniszterelnököt az államfő előterjesztése alapján a parlament nevezi ki. Az elnöknek viszont azt a személyt kell a törvényhozás elé terjesztenie kormányfő-jelöltként, akit a parlamenti frakciók javasoltak.

A közvetlenül az államfőnek benyújtható elektronikus petíció lehetősége láthatóan népszerű lett az ukránok körében. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint az első egy hónapban már több mint ezer petíció érkezett be az elnöki honlapra. Több kezdeményezés már meghaladta a 25 ezres támogatottságot. Ezek között van egy petíció arról, hogy rendezzenek népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról és az, ami kezdeményezi az utcán szemetelők megbírságolását.

Az Internet Párt az utóbbi években szinte minden választáson elindult, a jelöltjei mind a Csillagok Háborúja hősei. A nyilvánosság előtt kizárólag kosztümben mutatkoznak, kilétüket nem fedik fel. A vezetőjük, Darth Vader indult tavaly az államfői tisztségért is.

Kijev, 2014. október 22. Darth Vader, az Ukrán Internet Párt vezetõje kampányol Kijevben 2014. október 22-én. A pártvezetõ, aki hivatalosan változtatta a nevét Darth Vaderre, az október 26-i parlamenti választásokra készül, és az elektronikus kormányzásnak, valamint a pénzügyi átláthatóság növelésének ígéretével igyekszik szavazatokat gyûjteni. (MTI/AP/Efrem Lukackij)
photo_camera Darth Vader, az Ukrán Internet Párt vezetõje kampányol Kijevben 2014. október 22-én. A pártvezetõ, aki hivatalosan változtatta a nevét Darth Vaderre, az október 26-i parlamenti választásokra készült, és az elektronikus kormányzásnak, valamint a pénzügyi átláthatóság növelésének ígéretével igyekezett szavazatokat gyűjteni. (Fotó: MTI / AP / Efrem Lukackij)

Az október 25-én megrendezett helyhatósági választásokon a dél-ukrajnai Odesszában indultak a párt jelöltjei Darth Vader Blokkja néven, és meglepően jó eredményt értek el: a pártra a nem hivatalos adatok szerint mintegy hétezren szavaztak, ami az összes szavazat 2,74 százaléka. Ezen felül csaknem 5000 szavazatot kapott Darth Vader, mint polgármesterjelölt, amivel a voksok 1,85 százalékát szerezte meg. Ezzel ugyan még nem szerezték meg a polgármesterséget és tanácstagok sem lehetnek, hiszen a bejutási küszöb 5 százalé.

A világsajtót bejárta a hír, hogy a helyhatósági választás napján Odesszában a rendőrök őrizetbe vették a párt egyik jelöltjét, Csubakkát, mert illegálisan kampányolt és nem volt hajlandó igazolni magát, egy Darth Vader jelmezt viselő férfinak pedig nem engedték, hogy szavazzon, mert nem vette le a sisakját. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.