Lázár János kiáll Andy Vajna mellett

POLITIKA
2015 november 05., 10:39
comments 87

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke két hete írásbeli kérdést intézett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amiben arra volt kiváncsi, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek Andy Vajna kormányzati pozícióját és üzleti tevékenységét. 

(Andy Vajna október 15-én jelentette be, hogy cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. megvásárolta a TV2-t üzemeltető céget a tulajdonosaitól. Egyelőre zavaros, hogy a vétel jogszerűen történt-e.)  

MTI / Kovács Attila
photo_camera MTI / Kovács Attila

Fodor külön rákérdezett arra, hogy ha Lázár saját államtitkárát, L. Simon Lászlót felszólította arra, hogy politikusként ne üzleteljen, ebben az esetben miért nem jár el hasonlóképpen. Lázár válasza most felkerült a parlament honlapjára, és a miniszter ebben azt írja, szerinte továbbra is jogos elvárás, hogy egy politikus ne üzleteljen, mialatt hivatalában munkát végez, de Andy Vajna  státusza más, mint L. Simon Lászlóé.   

"A kormánybiztosok jogállását kizárólagosan a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szabályozza, összeférhetetlenség pedig csak abban az esetben merülhet fel, amennyiben a kormánybiztosi pozíciót miniszter, államtitkár, közigazgatási államtitkár vagy helyettes államtitkár tölti be" - írta válaszában Lázár, kiegészítve azzal, hogy mivel Vajna állami vezetői poszttal nem bír, a szabályok szerint az ő esetében nem áll fenn összeférhetetlenség.

Nem ez az első alkalom, hogy a parlamentben  Vajna miatt kérdezik a kormányt. Júniusban Szél Bernadett, LMP-s képviselő vonta kérdőre Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért évek óta nem történt meg a filmügyi biztos nemzetbiztonsági átvilágítása. Néhány héttel később, augusztusban Lázár egy kormányinformációs tájékoztatón jelezte a nyilvánosságnak, hogy az átvilágítás időközben lezárult, és nem találtak Vajna kinevezésével összefüggésben nemzetbiztonsági kockázatot. 

(hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.