Lefőzte az összes szabadszájú drogos újságírót a magyar gonzópüspök

Média
2015 november 05., 09:39
comments 496

Ha nem tudnám, hogy Balás Béla római katolikus kaposvári püspök írta, fikakultúrát terjesztő online újságíróra, sőt esetleg bloggerre gyanakodnék a nyomtatott Heti Válaszban megjelent publicisztikát olvasva. Olyanra, aki illegális könnyűdrogok hatása alatt nekiereszti a fantáziáját, és pálos terroristákról, meg állami tevekaravánokról hallucinál.

photo_camera

Balás végig stílusban tartott, feszes írása tartalmilag is egységes, világos vonalvezetésű munka. A szerző elképzeli, hogy miről fog szólni egy összeurópai esti híradó abban a jövőben, amikor a kontinens már kalifátus lesz, majd szikár, fölösleges jelzőhalmozástól mentes mondatokban leírja a tartalmát. Balás a nyugatos magyar tárca- és novellahagyomány élő örököseként tömör, ütős, bombaszervaként lecsapódó mondattal indít:

Tegnap felrobbantottuk a kölni dómot.

Hunyady Sándor óta tudjuk, hogy egy ilyen kezdőmondat után a szöveg szinte megírja önmagát. Itt is ez történik. Az első mondat megírja a másodikat, az a harmadikat és így
tovább:

A jövő héten megkezdik az Eiffel-torony bontását. Állítólag taizéi szerzetesek bújkálnak a megmaradt román templomokban. Aki észleli őket, jelentse az Irányító Sátornál.

Fantasztikus irodalmi képességeket hoz ki az emberből, ha vallásháborús hangulatba kerül. Balás a fenti, visszafogottnak mondható álhírek után egyre viccesebbeket képzel el. A kedvenceim:

  • az autópályákat homokkal borítják, hogy az állami tevék könnyebben ügethessenek
  • aki beszolgáltat egy verset, kap egy példányt az Ali baba és a negyven rablóból
  • pálos partizánok tevékenykednek egy lengyel búcsújáróhely közelében. (A pálosok az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend.)

A legaranyosabbak azok, amikből kiderül, miket képzel Balás Béla a muzulmánokról. Ilyen az előbb idézett tevés hírblokk, főleg annak a fényében, hogy pár sorral lejjebb kiderül, a gonzópüspök képzeletében a muzulmánok, amikor épp nem tevegelnek, furtonfurt lovagolnak:

"A torinói volt Fiat gyár hozzágfogott a lópatkók és kardok sorozatgyártásához."

A muzulmán országok közül ugyan csak Tunéziában, Egyiptomban, Törökországban és Szíriában, illetve a világ egyik legnagyobb iszlám közösségével bíró Indiában jártam, de most hogy belegondolok, az összes út alatt nem láttam egy fia lovat sem. Autót annál többet. Persze lehet, hogy direkt dugdosták előlem a páratlanujjú patásokat, hiszen rám van írva, hogy Mária országából jöttem.

Sátor, teve, ló, kard? Igen, Balás püspök az Egri csillagok világában rekedt felnőtt emberként és ha a muzulmánokra gondol, Jumurdzsák-szerű figura jelenik meg a szeme előtt. Baj ez? A legkevésbé sem, én az Idegeneket, a Galaktikus Ligát és a fénysebességnél gyorsabb űrhajókat tekintem abszolúte valóságosnak, és ha az égre nézek, őket látom.

Balás Béla gonzó publicisztikája csak azokat lepi meg, akik sosem hallottak a Beton atya néven is ismert püspökről, a magyar katolicizmus - mondjuk ki - fenegyerekéről, aki provokatív, szabadszájú írásairól és nyilatkozatairól ismert. Ő az a pap, aki, ha épp úgy gondolja, bátran kifigurázza a katolikus papok merevségét, az egyház begyepesedett rutinjait és rossz hagyományait. És aki karakánul kiáll a személyi kultusz ellen egy olyan interjúban, amiből kiderül, hogy az íróasztalán közben ott áll Orbán Viktor képe, akinek egyszer pásztorbotot is adományozott. 

A tanulság az, hogy ha már vallásháborúzunk, csináljuk profin és szórakoztatóan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.