Dizájner sejtekkel gyógyítanak egy egyéves rákos kislányt

Csodaszerűként jellemzik az egyéves, öt hónapja rendkívül agresszív és gyógyíthatatlan leukémiával diagnosztizált Layla Richards állapotának jobbulását orvosai. Bár gyógyultnak még nem nyilvánították, már az eddigi javulás is minden várakozásukat felülmúlta, egyben nagy áttörést jelenthet a rák gyógyításában.

Richards ugyanis az első ember, akit egy új módszerrel

dizájner sejtek beültetésével

próbálnak gyógyítani, miután - mint az csecsemőknél gyakori - a hagyományos kemoterápia és csontvelőátültetés semmilyen eredményre nem vezetett.

Az úttörő génterápia részeként Richards szervezetébe genetikailag módosított immunejteket ültettek, amiket úgy alakítottak át, hogy speciálisan a leukémiás sejteket támadják úgy, hogy közben a gyermeknek adott erős gyógyszerek számára láthatatlanok maradjanak.

Néhány hónapnyi kezelés hatására a korábban gyógyíthatatlannak minősített kislány szervezetében kimutathatatlan a leukémia, a gyermek maga pedig rendkívül jókedélyű. De hogy a módszer valóban meg is gyógyította-e, azt orvosai szerint csak az idő döntheti el. "Várnunk kell egy-két évet, de hogy egyáltalán idáig eljutottunk, már az is hatalmas előrelépés" - mondta Paul Veys, Richards egyik orvosa. (Via BBC)