Mindannyian szarok vagytok, skandálják Bukarestben

2015 november 6., péntek 4:19
556

Hétfő óta minden nap ezrek tüntetnek Bukarest belvárosában, úgy általában a politikusok és a korrupció ellen. A főleg huszonévesekből álló tömeget a hétvégi diszkótűz vitte ki az utcára: két tucat fiatal halt meg egy olyan klubban, ami tűzvédelmi engedély nélkül működött. A Collective nevű szórakozóhely a korrupció szimbóluma lett, annak a jelképe, hogy Romániában pénzért mindent el lehet intézni, jó kapcsolatokkal minden szabály alól ki lehet bújni.

AFP PHOTO/DANIEL MIHAILESCU

Csütörtök este néztem meg a tüntetést, két román újságíróval. Nincs színpad, néha valaki hangosbemondóba mond a tömeg különböző pontjain egy rövid beszédet, vagy egy erkélyről szónokolnak, de leginkább csak iszogatva, beszélgetve állnak az emberek. Azon a téren, ahol 1989 decemberében a Ceausescu-ellenes fővárosi tüntetések elkezdődtek, ahol 26 éve a Securitate lőtt a tömegbe, és 25 éve a demokrácia kormánya által felheccelt Zsil-völgyi bányászok vertek halálra tüntető embereket. 

Ez azért fontos, mert hiába békés a tömeg és nyugodtak a rendőrök, a tér hangulatában ott van, hogy itt nem is olyan régen vér folyt. 

Az idősebbek legalábbis mind szóba hozzák, hogy tudom-e, hogy itt mi történt. Az 1989-es áldozatok emlékművénél a legsűrűbb a tömeg.

Artur Widak/NurPhoto

Most egyáltalán nem veszélyes a tér, és vannak akik szerint ez baj, mert nemrég még tízezrek voltak, csütörtökön pedig már csak ezrek. A Facebookon szervezett megmozdulásokat állítólag senki se irányítja, a román nemzeti zászlókon kívül más jelképek nincsenek.

A4-es lapokra lehet írni követeléseket, ezeket egy nemzetiszín szalagra fűzve lehet olvasni. A GDP 6%-át költsék oktatásra, ne épüljön mecset, számoljon el minden politikus a vagyonával, egyesüljön a román és a moldáv parlament, mondjon le a jegybank elnöke, mondjon le x, ne lopjon y, tégy a változásért, minden van.

AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

Egy ablakpárkányon egy Cézár becenevű, köldökig érő szakállat és hímzett fehér inget viselő, szigorú tekintetű csontsovány férfi ül, és egy akkora román zászlót tart, mint egy hálószoba. Alatta geológus hallgatók szenvedélyesen vitatkoznak, hogy lehet-e bármit is remélni Klaus Johannis köztársasági elnöktől, 

vagy ő is csak egy rohadt politikus.

Néhány percenként valaki skandálni kezd, és a környéken állók átveszik. Az egész politikai elit távozását követelik, és senkit se éltetnek. 

Ez még csak a kezdet, mindannyian szarok vagytok, Collective Collective (a leégett hely neve) a legnépszerűbb rigmusok.

A hét elején lemondott Victor Ponta miniszterelnök, ez súlyt ad a tüntetésnek, bár a téren lévők szerint egy másik korrupt alak lép majd a helyére, és a tűzvész csak ürügy volt, valójában a pártján belüli marakodás buktatta meg. Mégis, sokan azt érzik, a tüntetésektől talán elindul valami. Azt nem tudja senki se, hogy mi. És azon meg aggódnak, nehogy egy szervezet felhasználja őket. Egyetlen párt vagy mozgalom logója sincs most a téren.

A hangulat hasonlít kicsit az elmúlt évek budapesti kormányellenes, civilek szervezte tüntetésekhez. A felvonulók dühösek, és mindenkit el akarnak küldeni a hatalomból, mindegyik párt ciki. És várnak, hátha feltűnik valaki, akinek elhiszik, hogy vele jobb lesz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt