Úgy tűnik, hogy a demokratikus ellenzék leválthatja a hatalmat Mianmarban

A helyi választási bizottság egyelőre még mindig nem hozta nyilvánosságra a vasárnapi burmai parlamenti választás országos eredményeit, egyre biztosabb, hogy a demokratikus ellenzék kormányképes többséget szerzett.

Egyelőre csak a fővárosi eredményeket közölték hivatalosan, Jangunban a 12 megszerezhető mandátum mindegyikét a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csí NLD nevű pártja szerezte meg.

Szú Csí pártjának saját összesítése szerint országosan a mandátumok hetven százalékát, az ország középső, sűrűn lakott részén a mandátumok 90 százalékát szerezték meg az ellenzéki jelöltek, így képesek lehetnek kormányt alakítani.

Ehhez azért van szükség ekkora győzelemre, mert az országot 25 éven át vezető katonai junta új alkotmánya alapján a parlamenti helyek negyede a hadsereg tagjainak van fenntartva, őket választani se kell. Így ahhoz, hogy másvalaki tudjon kormányt alakítani, a megszerezhető mandátumok kétharmadát kell elnyernie. Az alkotmány módosításához háromnnegyedes többség kéne, vagyis erre még száz százalékos választási győzelem esetén se lenne esélye az ellenzéknek, aminek a vezetőjét, Szú Csít az alkotmány alapján nem lehet elnökké választani.

Szú Csí nem először nyer választást Mianmarban: 1990-ben is ő nyert, de akkor a hadsereg megsemmisítette a választási eredményeket, az NLD-t betiltotta, Szú Csít pedig letartóztatta. Ettől most nem kell tartani, a hadsereg és a katonai juntából alakult mostani kormánypárt, az USDP is jelezte, hogy elfogadják a választási eredményeket. (Via MTI. Címlapkép: CITIZENSIDE/PHILIP HEIJMANS)