A Reuters megszerezte Putyin szíriai rendezési tervét

A Reuters megszerzett egy tervezetet, ami Oroszország szíriai reformelképzelésit tartalmazza. Eszerint Putyinék előrehozott elnökválasztást és egy 18 hónapos alkotmányos reformfolyamatot szeretnének az országban, és azt, hogy erről megállapodjon egymással a Bassár al-Aszad elnököt támogató kormányoldal és az ellenzéki erők.

A nyolcpontos orosz javaslat nem zárja ki Bassár al-Aszadot az elnökválasztásból, pedig Aszad ellenfelei szerint az elnök távozása a minimumkövetelmény a békéhez vezető úton.

Az előrehozott elnökválasztás győztese a terv szerint különleges felhatalmazást kapna az évek óta polgárháborút vívó ország rendbetételére, ő irányítaná a külpolitikát, és ő lenne a fegyveres erők parancsnoka is.

Putyin és Aszad (AFP PHOTO / ITAR-TASS)

Az orosz dokumentum szerint ezekben a kérdésekben a Szíriában harcoló frakcióknak egy ENSZ által összehívott tárgyaláson kellene megegezniük. A békefolyamat irányítója nem Aszad lenne, hanem bárki, akinek személyéről meg tudnak egyezni a harcoló felek.

Az oroszok azt is szeretnék, hogy Aszad szíriai ellenzéke egységes fellépéssel vegyen részt a tárgyalásokon, erről a tárgyalásokat megelőzően kellene megállapodniuk. Ez azért nehézkes, mert a polgárháborúban több tucat különböző fegyveres csoport és politikai frakció harcol.

Az orosz javaslat szerint a tárgyalóknak meg kellene állapodniuk egy listáról is, ami a terrorszervezetnek minősített csoportokat tartalmazza, és amit minden fél elfogad. A szíriai ellenzékből csak olyan erők vehetnek részt a tárgyalásokon, amik nem kerülnek fel a listára. A tárgyalók emellett nem lehetnek olyan csoportok sem, amelyek hajlandóak lennének terrorszervezetnek minősülő csoportot hatalomra segíteni vagy együttműködni vele.

A javaslat tűzszüneti megállapodást is tartalmaz, ráadásul olyan kondíciókkal, amik szerint a tűzszünetben az ISIS más terrorcsoportok elleni harcot is szüneteltetni kell.

Az látszik az orosz tervekből, hogy a fő kérdés Aszad hatalomban maradása lesz, az Egyesült Államok, Törökország és az Öböl-menti arab olajmonarchiák ragaszkodnak a népirtással vádolt Aszad távozásához.

Az orosz TASZSZ hírügynökségnek Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a Reuters által megszerzett dokumentum csak nem egységes orosz politikát tartalmaz, hiszen egységes megoldási terve egyelőre nincs is az moszkvai kormánynak. A kiszivárgott dokumentum csak „különböző ötleteket és javaslatokat” tartalmaz.

Közben Philip Hammond brit védelmi miniszter hétfőn világossá tette, hogy Londonban is Aszad távozását szeretnék. Hammond szerint nem is lehet megoldani úgy egy 5 éve tartó polgárháborút, hogy nem távolítják el a polgárháború okát, azaz az elnököt.

A szíriai Douma város a harcok alatt (AFP)

A Reutersnek nyilatkozó nyugati diplomaták nem voltak elragadtatva az orosz javaslatokról, és azt mondták, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne ezek képezzék a tárgyalások alapját. A diplomaták szerint a terrorszervezetek listájára vonatkozó orosz javaslat különösen veszélyes, mert arra minden olyan csoport rákerülne, ami nem csak az ISIS ellen harcol, hanem az Aszad-rezsim ellen is, így pedig a rendezés lényege veszne el.