Betiltják a fejelést az amerikai gyerekfociban

sport
2015 november 10., 16:56
comments 105

Kaliforniai szülők és játékosok egy csoportja pert indított a FIFA, az Amerikai Futballszövetség és az Amerikai Ifjúságifutball-szövetség ellen, amiért nem változtatnak a foci szabályain a sok agyrázkódás elkerülése érdekében.

A dühös szülők szerint ugyanis túlságosan sok focista szenved agyrázkódást vagy fejsérülést az edzések és a meccsek alatt. 2010-ben például 50 ezer amerikai gimnazista szenvedett agyrázkódást focizás közben, ez a szám pedig magasabb, mint bármelyik másik sportágban.

A per sikerrel zárul: némileg megváltoznak a gyerekfoci szabályai.

10 éves kor alatt sem meccsen, sem edzésen nem fejelhetnek a játékosok 10 és 13 éves kor között pedig csak meccsen fejelhetnek.

A döntést vegyesen fogadta a közvélemény, Taylor Twellman korábbi válogatott focista például üdvözölte a fejleményt, bár ő pont fejsérülés miatt vonult vissza a profi játéktól. Sokan mások viszont úgy gondolják, hogy a döntés hátráltatja a fiatal amerikai játékosok fejlődését.

Néhány szakértő viszont ezt is vitatja, szerintük az amerikai labdarúgók ettől ügyesebbé válhatnak lábmunkában, ez pedig idővel sikerekhez vezethet majd. Egy szülő szerint az a gond, hogy a gyerekek kisebb korukban a megfelelő technika ismerete nélkül fejelgetnek, ez pedig agyrázkódáshoz és más fej- és agysérülésekhez vezethet. (Today.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.